View Single Post
Eski 18-01-2023, 14:14   #238
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bazı bitkiler var ki, hem tohum, hem toprak üstü kalıntı hem de rizomlarıyla çoğalabiliyorlar. Kalıntıları çürümeyip uygun ortam buluncaya kadar bekleyebiliyorlar. Türleri bölgelere göre değişir tabii, bizde böyle ayrık, kanyaş, öksürük otu ve cüce mürver var. Yabani böğürtlen köklerini de buna ekleyebiliriz. Toprak işleme bu işgalcilerin yayılmasını arttırıyor. Toprağı sürmeyi, çapalamayı bıraktığımızdan bu yana yayılmaları hemen hemen sıfırlandı.

Sebzelerde fungal hastalıklar (ve hatta domateste nematod) son 2-3 yıldır üzerinde çok çalıştığım bir konu. Herhangi bir sentetik toksin hiç kullanmadan baş etmenin yollarını önce literatür taraması, sonra da sahada çok tekrarlı denemelerle çalıştım. Şimdilik sonuçlar çok umut verici. Son iki yıldır Mayıs ayında ektiğim salatalıklara Kasım ayına kadar (sökülene kadar) hiç mildiyö uğratmamayı başardım. Sadece mildiyö da değil, deneme altındaki hiç bir sebzede hiç bir fungal/bakteriyel hastalık görülmedi. Benzeri bir formülasyon ile önceki yıllarda nematod zararı gördüğüm yerlerde ekili domates ve salatalıklarda nematod zararının sıfırlandığını gördüm. Nematod uygulamasını bu yıl, nematoddan başı dertte olan başka bir arazi ile birlikte paralel olarak deneyip tesadüfi olup olmadığını ölçeceğiz.

Yapılan uygulamaların ne menem bir şeyler olduğunu blog ana sayfada "Zehirsiz Tarım, Bitki Koruma Yöntemlerinde Yeni Arayışlar" başlıklı 4 yazıda görebilirsiniz. Seri henüz tamamlanmadı tabii. Çok tekrarlı uygulama sonuçlarından emin oldukça yeni yazılar gelecek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön