Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 03-01-2023, 23:14   #1137
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yavuz10 Mesajı Göster
Merhaba fidan aldım ama sıkıntılı fidanlar gibi,

ilk görselde budak kalmış evet ama anaç fidanla aşı arasında poşet kalmış, bana bu durum ağacı kurutur gibi geliyor ama sizin fikirlerinizi de öğrenebilir miyim? trabzon hurması fidanı.

Keza ikinci görseldeki vişne fidanıda yara almış sanki bu yara da pek hayra alamet gibi durmuyor. Gidici bir fidan gibi

Son iki görseldeki anaçlarda siyahlaşma var diğerlerinde yok acaba bu siyahlaşan yerlerden hastalık kapmış olabilir mi? Biri kiraz biride nektarin fidanı
Sn. yavuz10;

İnternet üzerinden aldığımız zaman maalesef fidanları seçerek alma durumumuz olmuyor.
Trabzon hurmaları ne hikmetse aşılı olduğu belli olsun diye yerlerinden çıkarmıyorlar. Hızlı gelişim yaptığı için aşı bandı esnek olmasına rağmen gövde içine gömülüyor. Benim yaptığım aşılarda da zaman zaman aşı bandını çözmeyi unutmam durumunda aynı durum söz konusu olabiliyor. Bu durumda ben mümkün olduğu kadar aşı bandını çıkarmaya çalışıyorum. O bölgenin boğulması demek zaman içerisinde zayıf olması ve kırılması ile sonuçlanabiliyor. Bir ucundan başlayarak çıkartıyorum. Bazen gövde biraz yaralanabiliyor. Ancak naylon çıkınca kısa zamanda o kısmı tamir ediyor. Sizin sıkıntınız kış dönemine gelmesi. Elinizden geldiği kadar naylonu gövdeye zarar vermeden temizlemeye çalışın. Çok içeride ise baharı beklemek en güzeli.
Vişme fidanındaki yara yeri oldukça büyük. Kendi ince olarak görünse de. Muhtemel aşı yerinin tutmaması kaynaklı. Fidanları şimdi dikerseniz ve iyi bakarsanız o yara yerini kısmen kapatması söz konusu olabilir. Fidanınızda aşı yeri üstte var mı. Benim aldığım dut fidanında iki kere aşı yapılmış durumda idi. Eğer aşı yeri yaranın altında ise o kısımdan fidanın patlaması halinde üst tarafı görmemekle birlikte yara yerinden kesip alttan gelen dalın büyümesini isterdim. Ne olursa olsun yarasız yerden süren sürgün çok daha sağlıklı gelişiyor.

Son iki anaçlarda siyahlaşma olması bir kısım fidanlarda olabiliyor. Yukarıda söylediğim gibi şimdi dikip sulamasına dikkat ederseniz o kısımları kısmen tolore edebilir. Yara yerini tam kapatmış ancak biraz fazla rutubet olan bir yerde yetişmiş sanırım. Kuru anaç kararmış. Trabzon hurmasındaki çıkıntının burada kesilmiş halleri söz konusu. Her tarafını tam göremediğimiz için fotoğraflardan ancak bu şekilde yorum yapabiliyoruz. Umarım istediğiniz gibi yetişirler.

Yukarıda bir kısım aşılama videoları bulunmakta. 7 YAYGIN AŞILAMA HATALARI ve ONLARDAN NASIL KAÇINILABİLİR | Aşılama Teknikleri İPUÇLARI buradaki videoda anlatılmış. Çok fazla aşı tekniği bilmesine, uygulamasına rağmen tüm videolarını izlediğiniz zaman mutlaka sizinki gibi dört dörtlük aşı kaynaşmasının çoğu yerde olmadığını görüyorsunuz. Aşı alt anaç güçlü bir yıllık dallara yapıldığı zaman çoğunlukla güzel sonuç veriyor. Tabi hepsi için geçerli değil bu durum.

Aşılama

JSacadura aşılama konusunda internette izlediğim kişiler arasında en bilgili olanı. Benim beğenerek izlediğim videoları var. Ancak onun aşıladıklarında bile istenilen kaynaşma olmayabiliyor. Topluca videoları bu linkte bulunmakta.

https://www.youtube.com/@JSacadura

Kendi yerimde tanıdıklarımın ve kendimin aşılayıp tutan aşılarda bile bir kısmı istenilen gelişmeyi gösteremiyorlar. Çok güzel aşı tutmasına rağmen bir kısmını aşı uyumsuzluğu nedeni ile tamamen kuruyabiliyorlar. İlginç olan aşı uyumsuzluğu olmaması gereken benim yerli alıçlara Hatay Belen alıcı aşıladıklarımızda bir kısmının kuruması. Elde yeterli aşı kalemi olduktan sonra yeniden aşılayabiliyorsunuz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön