View Single Post
Eski 08-12-2022, 12:39   #147
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asoo Mesajı Göster
Sayın Muda.

Size muhalefet etmek için değil, ağaçların da muhaliflerinin olduğunu yazmak istediğimden yazacağım.

Gerçekten insanlarda olduğu gibi ağaçlarda da her şeye karşı çıkan, herkesin tersine işler yapan inatçı bireyler olabiliyor.

Benim arazimin ormanla bitiştiği yerde sık çam ağaçları ve meşeler arasında bir kızılcık keşfettim. Hemen yanı başından belki elli kez geçmiş fakat görmemişim. Çamlar ve meşeler o kadar sarmış ki etrafını, neredeyse hiç doğrudan güneş almıyor. Zeminde ortalama 20-25 cm toprak ya var ya yok.

Zeminde su yok, yazın burada yağış da olmaz.

Ama en az 20 yaşında vardır. Dalları da meyve doluydu. Sadece diğer kızılcıklara göre meyveleri yaklaşık bir ay geç olgunlaştı.
Zavallı ne yapsın. O istemezmiydi kurak dağ başına değil sulu güzel toprağı olan bir yerde yaşamak. Tohum oraya düşmüş. Binlerce tohumdan artık bir tane kalmış. Belki de kendisine güzel bir yer bulmuştur. O ağaç meyveli ise 20 yaşından çok fazladır. Ben de aynı şekilde dağda yaşayan kızılcık gördüm. Onda meyve göremedim. Ancak çok da gelişememişti. Yerim dağlık. Kızılcık fidanlarından farklı yerlerden alınma fidanlar diktim. Bu yıl da kızılcık tohumlarını çıkarttım. Onları da dikmeyi planlıyorum. Ancak toprak ve gübre vermeme, sulamaya çalışmama rağmen çoğunluğunu ancak yaşatıyorum. Su toprakta durmayıp hemen gidiyor. Yavaş da olsa büyüyorlar. Aşılı olarak aldığım kızılcık içlerinde en güzel büyüyeni. Yeri de iyi. Toprağının etrafını su tutan toprak ve koyun gübresi ile doldurup başka ağaçları sularken veya yaprakları susuz kalıp sarktığı zaman suluyorum. Yaprakları büyük. Çiçekleri de büyük. Ancak halen meyve alamadım. Diğerlerinden de iki tanesinde çiçek var. Sabırla bekliyoruz. Biraz daha iyi bakıp büyütebilirsem her yıl meyve vereceklerini umut ediyoruz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön