Konu: Tcm
View Single Post
Eski 20-11-2022, 20:59   #8
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Dahliya çiçeği tohumu

Dahliyalar hanımla özel merakımız. En sevdiğimiz çiçekler. Sezon sonu donlardan sonra topraktan söker yayladan aşağı indirip kutularda talaş aralarına koyar, örter uykuya yatırır, baharda ise uykudan uyandıklarında aynı hengameyi tersten yaşayıp tekrar yaylaya ekeriz teker teker.

Her yıl yeni şeyler öğreniyoruz çiçeklerle ilgili, ama hala çırağız, belki azıcık kalfa. Üç yıl önce filizlerinden (domates gibi) köklendirebileceklerini öğrendik ama sadece öğrendik, daha başaramadık. Önceki yıl tohumlarının olduğunu öğrendik, geçen yıl da hangi çiçeklerin tohuma döndüğünü kavradık yarım yamalak. Önceki sene ektiğimiz tohumları bu yıl söktüğümüzde bir baktık yarım kucak olmuşlar.

Çok güzel olanlar (tabi bize göre) genelde tohum vermiyor veya biz bulamıyoruz İnce uzun simetrik olmayan çeşitler tohum veriyor genelde (veya biz öyle sanıyoruz ) Tohumlardan çıkanlar sürpriz yumağı oluyor, ne çıkacağı belli değil. Muhteşem renkler çıkabiliyor.

Ekimi bulunduğunuz yere göre donlardan sonra yapabilirsiniz. 10-15 cm. olup köklenince de toprağa. İlk yıl sonunda en az 2-3 soğanlı çiçeklenmiş dahliyalarınız oluyor.

En üstte büyük harflerle belirttim; yumru değil tohum paylaşıyorum. Yumru isterseniz dükkana beklerim.

Bir de ekinezyayı yerden yere vurdum 17 kişi (şimdilik) talepte bulunmuş, bunda ne yaparsanız yapın sadece 20 tane 10-11 tohumdan oluşan poşetler hazırladım. Başka da yoktur ona göre...

Name:  dahliya 2022.jpg
Views: 621
Size:  50.5 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön