View Single Post
Eski 27-10-2022, 19:31   #1567
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sbfadem Mesajı Göster
bir de humic asit için sorum var. humic asitlerin yüksek phda çözündüğünü okumuştum. 5,5 gibi düşük phlı toprakta humic asit kullanılır mı? düşük phlı toprak seven bitkinin toprağına sıvı humic asit vermek fayda sağlar mı?

Dikim çukuruna leonardit kullanmak asitik toprağıın phını daha aşağı düşürür mü?
Dikim çukurunda kullanılan leonarditdeki humic/fulvic asitleri bitki hemen kullanmaya başlayabilir mi? çözünme çok zaman alıyor mu? çözünme uzun sürüyorsa fayda/maliyet düşünüldüğünde sıvı humic/fulvic asit kullanmayı önerir misiniz ?
Üretimi gereği yüksek ph'lı ortamdan dolayı sıvı humik asitlerin ph'ı yüksek olur.Humik asitlerin ph'ları yüksek olsada toprağın ph'ını etkileyecek düzeyde bir doz kullanılmaz.Dekara kalitesine göre 1 litre ile 2,5 litre arasında kullanılır.Bu dozlar toprağın ph'ını etkilemezler.
Yanlızca bazı tank karışımlarında ph'tan dolayı problem yaratır.
Leonarditte yine humik asitler gibi belli bir dozda kullanılmalıdır,kök bölgesine fazla kullanım yanmalara sebep olur.leoanarditlerin ph'ı daha düşüktür toprağın ph'ını düşürecektir ancak doz çok önemli.Leonardit ve humik asitlerin özelliği ph düşürmek değil toprağı tamponlamaktır.Yani toprakta ph çok yüksek ve düşükse bile bitkinin topraktan bitki besin alımına devam etmesini sağlar.
Leonardit ve humik asiti gübre gibi değilde toprak düzenleyicisi olarak düşünmeliyiz.Bazı elementleri şelatlayarak bitkiye daha yüksek miktarda geçmesini sağlar.Fosfor,demir,çinko gibi toprakta başka elementlerle bileşik oluşturup kökler tarafından alınması sınırlandırılan elemetler özellikle fosfor alımını arttırır.
Humik asitleri kullanıp sonucunu görmeye başlarsınız uzun süre beklemenize gerek yoktur,humik asitler çözünmüş haldedir toprakta uzun süre kalırlar.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön