View Single Post
Eski 04-09-2022, 21:06   #26
Urfalım
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-09-2022
Şehir: Urfa
Mesajlar: 3
Pul biber deyip geçme

Selam, ben de Isot tohumu aramakla meşgulüm. Şimdi arkadaşlar şu isot kelimesi hakkında birşeyler söylemek istiyorum. 1. isot kelimesi Urfa'da biber kelimesiyle eşdeğerdir. Yani, Urfa'da bibere isot deriz. Kurutulmuş olsun, kurutulmamış olsun, pul olsun, toz olsun, tatlı olsun, acı olsun. Biber kelimesinin kullanımı Urfa için yeni. Biber kelimesi bilinir ama kullanılmazdı. 2. Urfa isotu güneşte sadece kurutulmaz. Bahsedilen muşambaların altında veya poşetlerin içinde FERMENTE edilir. Onun için orijinal Urfa isotunun rengi siyaha çalar. Kurutma esnasında terleme diye adlandırılan adımda biberler fermente olur. Bu fermentasyondan sonra, biberler iyice kuruduktan sonra biberler geleneksel olarak taş havanda bir miktar sıvı yağ ve bir miktar tuz ile dövülür. Bu aşamada pul biberin (isotun) hava ile teması sıvı yağ aracılığıyla minimuma indirilir ve katılan tuz ile depolama ömrü uzatılır. 3. Urfa isotu (pul biberi) tamamen tohumlardan arındırılır. Kurutmadan önce tüm biberlerin tohumları temizlenir. Pul bibere o feci acı tadı veren bölüm biberlerin tohumlarıdır. Onun için kaliteli pul biberlerde hele hele isotta tohum miktarı sıfır olmak zorundadır.

Daha anlatılacak çok şey var! Sorusu olan yazabilir.

Saygılarımla,
Urfalım

Urfalım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön