View Single Post
Eski 16-06-2022, 13:41   #239
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. Witan;

Ben de meyve veriminin uzun olması, hemen hepsinin aynı anda olgunlaşmaması tadlarını beğenmem nedeni ile farklı çeşitleri bahçemde çoğaltmaya çalışıyorum.
Ancak herhangibir standart bulunmamakta.
Beyaz dut farklı yerlerde farklı dutlar olabilmekte. Kurutulmak için olan Eğin dutuna halen ulaşamadım.
Arkadaşımın bahçesinin yanındaki apartmandan gelen büyük dut ağacının meyveleri bol ve uzun süre olmasına rağmen yolun karşısındaki diğer beyaz dut ondan önce olmakta çok çabuk bitmekte.
Siyah tatlı dut tespit edebildiğim birkaç çeşit bulunmakta. Arkadaşımın bahçesinde geçen yıl aşıladığım siyah tatlı dut ve beyaz duttan birer tanesi tuttu. Bir tanesi bu yıl meyve verdi. Siyah dut. Diğerini beğendiğim beyaz dut olmasını arzu ediyorum ancak yaprak yapısına göre siyah tatlı dut gibi görünüyor.
Aşılı siyah ve beyaz diye aldığım dutların her ikisi de morumsu çekirdekten yetişme dut çıktı. Kendim burada bulunan morumsu iri duttan istediğim halde halen aşı tutturamadım. Tabi anaç da gerekli. Çok tatlı bir dut oluyor.
Tatlı siyah diye bilinen çok tatlı değil. Tam olgunlaştığı zaman yenebilecek kıvamda oluyor.
En sevilen ve aranılan ekşi karadut aşılamak çok büyük sorun. En güzel yetiştirme şekli ekşi karadutun dalında havai köklendirme ile köklenmesi. Onun da diğer dutlara göre çok zor büyüme sorunu var. Bir defa büyüdükten sonra da çok uzun ömürlü oluyor.
Bizim burada bulunan ekşi karadutun tam olgunlaşmadan koparmak çok zor. Elleri ve toplayanın üzerini boyuyor. Gidermenin çaresi de kendi yapraklarını ezerek elleri ovalamak. En fazla şifalı olan ve ağız yaralarına (aft) iyi gelen dut.

Şah dut fidanları ile birlikte almış olduğum ekşi karadut toprağın güzel bir yerine dikmem, bol su vermem nedeni ile çok iyi gelişti. Ayrıca bizim dutlardan bana göre çok az da olsa farklılık var. Daha tatlı ve olgunlaşması durumunda kolay kopuyor.

Aynı yerden morumsu bir dut da aldım. Bu yıl bir miktar dut yedim. Önce beyaz gibi
daha sonra morumsu oluyor. Ancak bizdeki morumsu duttan sanki farklı. Bu yıl çok güzel sürgün verdi. Önümüzdeki yıl daha verimli olur. Mukayese etmem kolaylaşır.
Şah dut siyah ve beyaz olarak almış olduğum dut fidanları iklimimizin soğuk olması nedeni ile baloncuklu naylon ile sarmama rağmen tam olarak büyüyemeden donmaktalar. Donmayan alt kısımlarından yeniden sürgün vermekteler. Tatlarını ben çok beğendim. Bizim dutlardan daha farklılar.
Yediveren veya Avusturya karadutu sanırım aynı şey. O da bizim iklimimizde yaşaması ve ürün vermesi biraz zor. Tabi benim rakım 1300 metre civarı olunca. Baloncuklu naylon ile sarıp yaşatıyorum. Ancak çok fazla bir ürün alamıyorum.

Bunların dışında da çeşitli yörelerimizde dutlar bulunmakta. Malatya dutu veya Samsun el boyamayan dutu diye satılanlar bulunmakta.

Gelelim Almanya'ya gönderme konusuna. Şu anda öyle kolay kolay bir yerden bir yere çok fazla bir şey gönderilemiyor. Tohumlar bile zor. Almanya'dan getirtmek istediğim çiçek soğanlarını bile az bir şey toprak var diye getirmediler.

Fidan boyu ve toprak nedeni ile göndermek büyük problem. Belki ithalat, ihracat yapan kişiler belirli kriterlere uyarak gönderebilir. Dutu aşı ile tutturmak kolay olsa aşı ile çoğaltmanızı öneririm. Ancak burada bile kesildiği zaman çıkan sütümsü madde nedeni ile zor tutmakta. Özellikle ekşi karadut aşı ile çoğaltmak güç. Tutunca da zor büyümekte. Şu ana kadar almış olduğum ekşi karadut fidanlarından sadece biri iyi büyümekte. Diğerleri çok az büyümekteler.
Merhaba sevgili Muda. ben eğin dutunu küçük bir fidan olarak buldum. Eğer büyütebilirsem size aşı kalemleri gönderirim.

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön