Sağım hijyenine uyan çiftçi hiç görmedim. Çiğ süt kullanılacaksa önceden kaynatılmalı. Sütün mikrobiyolojik içeriği de ayrı biz dezavantaj. Bunda ısrar edenler başarıyla LAB izole edebiliyorlar mı ki?
Ek not: Büyük şirketler, köy kooperatiflerinden köylülerden toplanan sütleri, günde 2 kere tankerlerle topluyor. Tanker şöförü, sütü almadan önce hazır kitlerle bazı testler uyguluyor. Su katılımı veya antibiyotik gibi. Eğer pozitif sonuç alınırsa sütü almadan gidiyor.
Bu sütleri köylüler birilerine satıyor. O kişiler yarı fiyata aldığı bu sütleri piyasaya "mis gibi doğal organik taze inek sütü" diye satıyorlar.
Tüketim için Ülker, Pınar, Tire Süt, Carrefour organik sütleri tercih ediyorum.
|