View Single Post
Eski 24-03-2022, 15:23   #1
seyfidurmaz1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2021
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 21
Talking Kırsal Yaşam Hazırlıkları

Merhabalar, ben Seyfi. 30 yaşındayım. Bir şirkette grafik tasarım ve reklamcı olarak çalışıyorum. Forumda en sevdiğim alan burası. Geçtiğimiz haziran da düğünden gelen parayla bir tarla aldık (kırklareli'nde). Uzun zamandır kırsal bir yaşam hayal ediyoruz. Kendime, burayı okuyanlara motivasyon olması ve bir gün başarırsak da aşama aşama yol haritası oluşturmuş olmayı istedim. Daha detaylıca kendi blogumda da yazıyorum.

Arazi 6.3 dönüm bir tarla. İçinde 1 dönüme yakın kısmı meşe ağacı. Güzel bir manzarası var. Köyün 1.5km dışında. En yakın çeşme 450m. uzaklıkta. Tarla olduğu için yapı yapma ile ilgili neredeyse sormadığım ne resmi ne de bir kurum kaldığı için en azından bu bölge için rehber olabileceğine inanıyorum. Bizim amacımız 60-70m kare bir ahşap ev inşa etmek ve bunu su basman temele değil de karton temel kalıbıyla yerden 50cm yukarıda yapabilmek. Toprak koruma kanunundan dolayı tarla vasıflı bir yere yapı izni yok. Bazı şartları var tabi ama yine büyük bütçeler söz konusu (deneyim aktardığım için yanıldığım, yanlış olan bir bilgi varsa lütfen ekleme yapın).

**Buraya kadar okuyanlar için şu anki güncel durumumuzu da anlatıp bazı plan ve hedefler belirledik bunları ekleyerek sonlandıracağım.

Tarla vasfını bağ'a çevirme aşamasındayız. Ceviz ağaçları dikeceğiz, sulama için 3-5 tonluk su deposu arayışındayız ve ardından damlama sistemi kuracağız. İlerleyen süreçte bunları otomasyon sistemle destekleyeceğim.

Bu süreci ne yaparak değerlendiriyoruz?
*Ben 1 yıldır bitki eğitimi alıyorum. Bilgi bence her şeyden önemli. Permakültür ve doğal tarım yöntemleri için bolca kitap okuyoruz (dileyen olursa kitapları da paylaşırım). Bu okuma-araştırma sürecinde gördük ki insan doğa ilişkisi için hala umut var. Doğa onarıcı ve ilham verici. 1 yıldır unumuzu bölgemizdeki çapasız tarımla bitkilerin ışığa ulaşma yarışını kullanan doğal tarımla büyütülen buğday üreten yerel üreticiden alıyoruz bu hikaye bile bize olağanüstü geliyor.
*Eşim açık öğretimden tarım okumaya başladı. Doğayı seven, ben yüksek irtifa dağcısı ve kamp liderliği yapan birisiyim, doğa bağı ailemizde kuvvetli.
*Artan fiyatlar birçok şeyi kendimizin yapması üzerine bir sistem geliştirmemizi öngörüyor. Ahşap ev yapımı vb teknik detaylar için de bolca okuyor, izliyoruz. Böyle işi öğrenmeyi değil fikir sahibi olmayı umuyoruz.
*Pozitifiz. Her şey pahalı, bütçemiz çok az fakat pozitifiz. Olabilirse iyi hissederiz, olumsuz sonuçlanırsa denedik deriz modundayız (her zaman sürdürmek zor olsa da).
*5.30'da kalkıyorum tüm bu süreci devam ettirmek için iş öncesi zaman yarattım. Ardiuno yazılım çalışması yapıyorum. YouTube kanalımda da içerik ürettiğim için destek bulma imkanım var. Hava meteoroloji projem için kayseriden bir firma sponsor oldu. Rüzgar enerjisi ile sulama, yağmur hasadı vb. projeler için daha iyi hissediyorum. Çok iyi değilim ama öğrenmeye çalışıyorum. Araziye bunu kurup sms ile iklim haritamızı çıkarmayı, geçen zaman içindeki etkiyi ve ortamı kayıtetme merakım var.

Uzunca oldu ama buraya devamında umarım ki bağ tapusunu aldık, yapı izni aldık diye devam edebilirim. Sürecin kendisi gerçekten yorucu ama bir o kadar da unutulmaz. Hep birlikte daha da pozitif olabilir, bilgiyi paylaştıkça çoğaltabiliriz. Okuduğum her hikaye beni daha iyi hissettirdi. Paylaşmak istedim, sevgiyle.

(süreci güncelleyeceğim).

*Güncelleme
Aralık, 2022

En son ceviz dikmekten bahsetmişim. Aradan geçen zamanda umarım herkes iyidir. Bu konuya denk gelip de okuyacaklar için başı-sonu olan bir şey üretme gayretim devam ediyor. Bizim süreçte yığın değişim oldu, bu süreci yazmak belki de birisine ilham, fayda, bunu yapmayayım dedirtir.
Tam kararsız kalmışken, bir arkadaşım aracılığıyla bölgemizde aktif olan haritacı birisiyle devam etme kararı aldık. Hem konuyu biliyordu hem de bölgedendi. En başta hizmet ücreti olarak 5 bin olarak anlaşmış, fidan dikimi, sınır kazıkları, ağaçların istendiği gibi uygun dikimi gibi tüm konularda sürecimize eşlik edecekti. Daha sonra mesleğim gereği bir fırsat doğdu ve web sitelerinin Google ayarını ve reklamlarını yaparak o ücretten kurtulduk. Sırasıyla sınır kazıkları çakıldı, görece biraz daha büyük fidanlar işaretlenerek simetrik olarak dikildi, başvuru yapıldı. 2 ay süre ardından bazı revizeler olsa da tarla cins değişikliğini tamamlayıp, yeni tapumuzu aldık. Tarla olan yerimiz “ceviz bahçesi” olarak değişti. Bu bize resmi olarak 75m.kare ev yapımı izni kapısı açmıştı. Bu süreç ilerlerken biz ağaçları hayatta tutma, sulama, köyden su alma, mazot zamları, damlama borusu kurulumu, budama vs. derken bir hayli yıprandık. Ama bir kez bile of demedik, çok öğretici ve tatminkar bir süreçti. Yine bu süreçte yukarıda gülümseyerek okuduğum ahşap ev yapma hayalimiz de hayal olarak kalmıştı. Artan fiyatlar ahşap evi hayal etmeyi bile zorlaştırmışı. 2. Planımız olan nakliye konteyneri alma arayışımızı aktif ettik ve bakınmaya başladık.
Şu an güncel olarak bu araziyi satma kararı aldık. Nedeni borç ödememiz gerekliliği, zaten elimizdeki düğün sonrası takılarla ilerlediğimiz bu araziyi satıp daha refah seviyesine ulaşmak ilk hedefimiz. Tabi kalırsa az da olsa ufak bir arazi ile devam etmek istiyoruz. Büyük arazi büyük sorun demekmiş. Bunun yanı sıra nakliye konteyneri yapımı arifesindeyiz. Nakliye konteynerini yaşadığımız şehirde bulabildik (Tekirdağ). Ailemizin köydeki yerine yakın izinle indirip, tadilat işleri için elektrik vb kaynaklara yakın olmak istedik. Kutu profillerle karkas yapıp, taş yünü ile yalıtıp, alçıpan kaplamak istiyoruz. P.köpük ve ahşap fiyatları sonrası bu yolu tercih ettik. Çıkma pencere, parke bulup sağlam olan şeyleri değerlendirip, finalde yağmur suyu hasat eden, güneş ve rüzgar türbini kullanan, sade bir yapı planlıyoruz. Şimdilik güncellemem bu şekilde. Bu yazı dizisi bir gün umuyorum ki evin ve arazinin kapısından verdiğim fotoğrafla sonlanır ve ilham olur. Bu süreci yazmak çok kolay ama içindeyken stres yönetimi, etrafın olmaz deyip takılı kalması gibi yığın şey var. Hata yapsak da bir şekilde sonuca ulaşmaya çalışmak, yolda olmak en güzel. Sevgi ve selamlar.


Blogda tüm süreci detaylıca yazıyorum.
Kırsal Yaşam blogum

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen seyfidurmaz1 : 06-12-2022 saat 13:01 Neden: Fotoğraf ekledim
seyfidurmaz1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön