View Single Post
Eski 12-03-2022, 06:39   #5
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 714
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elifaydin Mesajı Göster
genelde böyle şeffaf kutularda yaptığım çimlendirme çalışmalarım çok başarılı olmuyor. O nedenle kağıt bardakları tercih ediyorum. Bir önceki yıl benimkiler de başarısız olmuştu geçen yıl kağıt bardakta başarılı oldular. Bir de sıcaklık çok önemli sanırım, toprakla buluşturmadan önce bir akşam suda bekletmiştim, kağıt bardakları peteklere komşu pencere içi mermerlere dizdim sonuç başarılı oldu. Bakalım bu yıl aynı performansı yakalayabilecek miyiz.
Bir çok tohum için bir gün suda bekletmek yeterli oluyor.
Benim deneyimim (son üç yıldır kullanıyorum) patlıcan tohumu 3 gün suda bekledikten sonra çimlendirmeye başla diyor.
Aynı tohum gurubunu 1 gün, 2 gün ve 3 gün suda beklettim. Aynı yöntem ile çimlendirmeye çalıştım. (iki nemli kağıt havlu arasına koyup, kilitli poşete yerleştirdim. 22°C karanlık ortamda beklettim.) 1 gün ıslattıklarım hiç çimlenmedi. 2 gün ıslattıklarım tek tük çimlendi. O günden bu yana 3 gün suda bekletiyorum.
Biberler için, 2 ya da 3 gün bekletiyorum. Tohum daha büyük olduğu için şişmesini gözleyebiliyorum. Şişme yönünde hareketlenme varsa sudan alıyorum.
Tüm tohumlar için : Havluya yerleştirmeden önce bir kaç saat boyunca 9 su+1 sirke den oluşan sıvıda bekletiyorum. Poşet içindeki mantar oluşumunu engelliyor.
Her ikisini de, poşet içinde iken, ışığa tutarak gözlemliyorum. Uç veren sayısı toplam tohum sayısının yarısına ulaştığında poşeti açıyorum. Uç verenleri ve patlamak üzere olanları toprağa alıyorum. Kalanları tekrar poşete koyuyorum. Tekrar, günlük gözlüyorum. Birkaç gün içinde uç verenleri de alıp, kalanları kullanmıyorum. Patlıcanlar %60 ile 80 arası çimleniyorlar. Biber için anlamlı bir yüzde bulamadım. Çok değişken.


Düzenleyen Portakal Rengi : 12-03-2022 saat 06:42 Neden: düzeltme
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön