View Single Post
Eski 11-03-2022, 09:02   #4
bnymnblr
Ağaç Dostu
 
bnymnblr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 299
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elifaydin Mesajı Göster
genelde böyle şeffaf kutularda yaptığım çimlendirme çalışmalarım çok başarılı olmuyor. O nedenle kağıt bardakları tercih ediyorum. Bir önceki yıl benimkiler de başarısız olmuştu geçen yıl kağıt bardakta başarılı oldular. Bir de sıcaklık çok önemli sanırım, toprakla buluşturmadan önce bir akşam suda bekletmiştim, kağıt bardakları peteklere komşu pencere içi mermerlere dizdim sonuç başarılı oldu. Bakalım bu yıl aynı performansı yakalayabilecek miyiz.
Aslında benim bu tarz kaplarda çimlendirme olasılığım hep yüksek olmuştur. Ancak bazı tohumlar çok inatçı çıktığı için çimlendirememiştim. Ancak toprak koyunca en inatçı tohumlar bile çıkmaya başladı. Yumurta kabuklarınıda çimlendirmede deneyin.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SonerMERT Mesajı Göster
Merhabalar
Sağlıklı büyür, bol bereketli olurlar umarım.
Ben de 1 hafta önce tohum ekim işlemlerine başladım.
Oda sıcaklığı, ektiğimiz tohumların kalitesi, ekim derinlikleri ve toprak karışımı çok fark ettiriyor bence.
10lt pet şişe saksısında patlıcan yetiştirmek zor olur düşüncesiyle tohum ekmemiştim.
Yarın şu şekilde (sizin kaplardan 2 adet) 1. Kağıt havluyu ıslatıp. 2. Kaba Cocopeat, solucan gübresi, leonardit karışımlı, pamuk gibi toprak hazırlığı yaptım bugün.
Tohumu bu toprakla buluşturup ayakkabı kutusunda... Yani karanlık ve sıcak bir ortam da gözlemledikten sonra notlar alır, sonuçları sizlerle paylaşırım. Saygılarımla



Mesela biber tohumlarının bile farklı farklı çimlenme karakteristikleri var. Bir biber tohumu mevcut şartlarda çimlenmezken diğeri çimleniyor.
Ancak şöyle bir genel kaide var.
Tohumların büyük çoğunluğu (istisnaları olabilir) çimlenme gerçekleşene kadar ışığa ihtiyaç duymazlar.
Sıcaklık tohumun çimlenmesinde önemli bir parametredir.Ben çalıştığım ofiste bu kaplara ekip dolaba koyuyorum. Ofisin sıcaklığı gece 13 derece gündüz en fazla 20 derece oluyor.
Ayrıca pek dile getirilmese de tohumların bulunduğu kabın besin içeriği önemlidir. Besin içeriği güçlü olan topraklarda daha çabuk çimlenme gerçekleşir.
Ayrıca tohumlar çimlenene kadar kapalı bir kapta bulunan tohumlar su ihtiyacı istemezler. Bir kereliğine su vermek onlara yeterli gelecektir ve sürekli nemli bir ortamda olduklarından daha kolay çimleneceklerdir.
Ben bir türlü çimlendiremediğim tohumları bu yöntemler çimlendirmeyi başardım.
Ayrıca yumurta kabuklerının da çimlenmeye çok olumlu etkisi var.

Eklenen Resimler
    
bnymnblr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön