View Single Post
Eski 09-03-2022, 16:11   #176
ehavuzmarket
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2022
Şehir: Mugla
Mesajlar: 6
Damla sulama sisteminizin izlenmesi, kazara olabilecek engellerden kaçınarak güvenli ve uzun ömürlü bir çalışma sağlamak için çok önemlidir. Damla sulama sisteminin düzenli bakımı, yıl içinde birkaç kez dahi olsa freni, tıkanmayı, bakteri ve yosun gibi istenmeyen maddelerle dolumunu önlemek için atılması gereken önemli bir adım haline gelir.

Dikkate alınması gereken adımlar nelerdir?


Sistemi kontrol edin
Damla sulama sisteminin temizlik ve bakımındaki ilk adım, görsel bir inceleme yapmaktır. Bu nedenle sistemi dikkatlice incelemek ve hiçbir şeyin yerinde olmadığından veya aşırı kullanılmadığından emin olmak gerekir. Aşırı kullanılmış borular, istemediğiniz alanlara sızarak büyük bir su israfına neden olabilir.

Boru hatları
Mevcut çatlakları veya sızıntıları belirlemek için elinizi boru boyunca geçirmeniz yeterlidir. Bir sızıntı/çatlak bulunursa, borunun o belirli bölümü onarılabilir veya değiştirilebilir. Bu karar nihayetinde sızıntının boyutuna, belirli konfigürasyona ve kişisel tercihlere bağlı olacaktır. En küçük sızıntının bile tedavi edilmediği takdirde zamanla büyük su israfına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Muayene sırasında hortumların yosun ve bakteriler tarafından tıkandığı/hasar gördüğü ortaya çıkabilir. Neyse ki sisteme eklenebilecek bakteri ve yosun kontrol ajanları var ve bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacak. Günlük klorla durulama başka bir iyi seçenektir.

Alternatif olarak, damla bantlarına her sulama döngüsünün sonunda tüm sistemi ortadan kaldıran ve içeride toplanan kupa miktarını azaltan otomatik bir valf eklenebilir.

filtre
Sulama sisteminin filtresini kontrol etmek, gerekirse temizlemek gerekir. Filtrelerden bahsetmişken, filtreleriniz tıkanmış ve temizlenmesi zor ise, disk filtrelere yatırım yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Disk filtreler suyu filtrelemede daha etkilidir, tıkanması daha zordur ve yıkanabilir.

yayıcılar
Su kaynağına (ve sulama suyuna eklenen besinlere) bağlı olarak, sulama sistemindeki emitörler magnezyum ve kalsiyum tuzları ile tıkanabilir. Yayıcılar sadece kısmen tıkanmış olsalar bile, düzensiz bir şekilde sulama sistemi boyunca beslenme, besin ve su sağlamada sorunlar yaratabilirler.

Birikme sorunları genellikle büyüme mevsiminin sonunda yapılan daha derin bir temizlik gerektirir.

Yayıcıları temizlemek için faydalı bir ipucu, onları sirke bazlı bir solüsyona daldırmaktır.

Sistemin sezon sonu yıkaması
Her sulama mevsimi sonunda sistemdeki tıkanıklıkları gidermek ve sistemi, sulama sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilecek istenmeyen mineral maddelerden arındırmak gerekir. Çizgileri durulamak, bakteriler ve artık kalsiyum tuzları gibi istenmeyen maddelerin birikmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Sistem hasarlarını önlemek için önceden ayarlanmış bir yıkama sırasına uymak gerekir. Kısmi yıkama, sulama sisteminin düzgün bir şekilde korunmasına izin veremez.

Bu aşama özellikle önemli ve hassastır. Bir sonraki sezonda sistemde herhangi bir aksama olmaması için spesifik ürünler kullanılmalıdır.

Havuz yosun önleyici ve eğer su deposu kullanımı var ise tablet klor kullanabilirsiniz.

ehavuzmarket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön