View Single Post
Eski 02-03-2022, 10:00   #320
feyzi_48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-03-2019
Şehir: MUĞLA - KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 444
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Toprak kırmızı demir yönünden zengin bir toprak olarak gözüküyor. Şu ana kadar sizde gördüğüm olay toprağı çok az işliyorsunuz. Güneş yönünü bilmiyorum ancak duvar dibine iki sıra yapmışsınız. Diktiğiniz bitkiler güneşi seviyorlar. Güneş alabilecekleri yere bel ve tırmık kullanarak gübreleyerek Ekim yaparsanız daha iyi olur. Burada komşumun biri dağlık alanda toprağa birkaç set yaptıktan sonra eksik yerlere asma çubukları dikti. Koyun gübresi vs. gübreleyerek yılda iki üç kez belleri. Araba ile su getirerek o asma çubukları ne su verdi. İki yıl içinde çubuklar çok güçlü asmalar oldular. Eski asmalar ise çok fazla sürgün verdiler. Arada rüzgardan kırılmamaları için budadı.
Toprağı en az üç kere işleyerek ve gübre vererek toprağın su tutma kapasitesini artırdı. Sonbahar, kış yağışlarının doprağın derinliklerine işlemesini sağladı. Diğer komşum ile birlikte bu asmalar nasıl bu şekilde oldu diye kontrol ettiğimizde ayağımız toprağa gömüldüğünü, yazın benim ve onun işlenmeyen toprakların altının hemen kuruduğunu, onun toprağının ise üst kısmın kurumasına rağmen alt kısmının suyunun gitmediğini gördük. Ektiği sarımsaklar da çok güzel oluyor. Sonbaharda ekim yapıp iki üç kez çapalıyor. Suyun yetmesi çok zor. İlk yılımda su olmadığı için bence arazinin en güzel yerine domates vs. dikip 190litrelik damacanalarla sulamaya çalışmıştım. Ancak çok az ürün alabilmiştim. Siz ekimini de çok yakın dikim yapmışsınız. Suyun az olduğu yerde araların açık tek bitkiye o bölgedeki bütün suyun ve besinin gitmesi gerekiyor. Evinizin yakın olduğunu düşünüyorum. Ben üçyüz metre hortum aldım daha sonra. Toprağı tam işleyip yanmış hayvan gübresi ile birlikte damlama su sistemi kurarsanız hayalinizdeki gibi ürün alabilirsiniz. Damlama su borusu almış iseniz , düz boru da alarak sisteminizi kurarsınız.
Annelerimiz çok ince olarak görünüyor. Yanmış gübre vererek toprağı işleyip dikmeniz sonrasında bol sulamanız durumunda çok güzel büyüyecek, kol atacaklardır.
Kolay gelsin.
Öneri, tavsiye ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Uygulamalı deneysel tarım bahçemiz de söylediğiniz üzere sadece dikim yapacağımız alanda toprak işlemesi yaparak çiziler oluşturuyoruz, çizi aralarını işlemiyoruz. Bitki yönü kuzey güney şeklinde olup güneş doğup batana kadar bitkilerle birlikte olacaktır. Evim ile arsa karşı karşıya olup her çiziye yirmi litrelik damacanayla damla sulama ile yapacağız ve yine damla sulamadan haftada en az bir olmak üzere gübre şerbeti vermeyi öngörüyoruz. Ayrıca damla sulama alanında çizileri peyderpey çapalayarak ot mücadelesi, toprak havalandırması ve su tutum oranı ile ilgili yol izleyeceğiz. Sizin tespitiniz üzerine yeni oluşturacağım çizi aralarındaki mesafeyi artıracağım. Damlama sistemi için heniz boru almadım, önümüzdeki günlerde alacağım. Bana süreci planlamak, planları uygularken yaşadığım olaylar ve süreç içindeki gelişmeler terapi gibi geliyor. Yoksa sebze de meyve de pazarda manavda satılıyor. Sağlıcakla kalınız.

feyzi_48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön