View Single Post
Eski 27-02-2022, 06:23   #175
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 714
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muratkeskin59 Mesajı Göster
Merhaba,
300 ağaçlı 10 dönümlük ceviz bahçemiz var.
Bu bahçeyi sulamak için kuyu açtırdık. 100mt derinlikte. 90mt derinliğe 2hp impo derin kuyu dalgıç poma indirdik ve jeneratör ile su çıkarıyoruz.
Sizlerden yardım istediğim nokta şudur. Bu dalgıç pompa ile cevizleri sulamak için damlama sistemine direkt suyu versek bu şekilde kullanım olurmu? 300 ağaç için şuan için yeni olduklarından ortalama 30lt suya ihtiyaçları var. Yani 300 ağaç için haftada 1 kez 10ton civarı su verecez. İlerleyen yıllarda artacak bu, 20,30,40 diye. Damlamaları kullanmak için belli bir basınç olması gerekiyor. Ama 300 ağaca damlama memesi koyarsak 1 bar basınçta bile çalışmak için ortalama 5ton civarı su gerekecek. Bizim pompamız saatte 3500lt civarı su çıkarıyor. Cevizleri 2ye bölersek sistem 2 parçalı çalışssa ve pompayı direkt sisteme bağlasak bu durumdada sistemde basınç oluşacak. Pompamız bu şekilde çalışmaya uygun mu bilmiyorum. İmpo 18 kademe 2hp pompamız var. Sistemde basınç artarsa ve su serbest şekilde çıkamazsa aldığımız su miktarı 3.5 ton dan aşağı düşermi. Pompanın tüketimi artarmı gibi sorular var aklımızda. **** bu sistemi ilk önce su deposuna oradan damlamalara bağlamak zorundamıyız. Bu konuya çözüm getiremiyoruz. Lütfen bu konu hakkında değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.
Pompa doğrudan damla sulamaya bağlanabilir. Sakıncası yok.
Pompanızın damlamaların hepsine su yetiştirdiğini görebiliyorsanız sorun yok. Gözleyip karar vermeniz gerekir. En uzaktaki damlamanın altına bir kap yerleştirip ne kadar su aldığınızı görebilirsiniz.
Duruma göre bahçeyi parça parça sulamanız gerekebilir. (Pompanın eğrisinden vereceği debi bulunabilir ama konuyu bilmek gerek.) Serbest olarak 3,5 ton veriyorsa, damlama borularının direncine göre düşme olacaktır. Damlama ağzında 1 bar gerekeceği için serbest durumdaki debiyi elde edemezsiniz. (Pompanın 10,5-11 bar dirençte vereceği debi yaklaşık olarak elde edeceğiniz debiyi verir.)
Su deposuna bağlarsanız, depo ile damlama arasına pompa koymak zorundasınız.
Damlama sistemini pompadan başlayarak eşit uzunlukta ve benzer dağıtma şekli ile kurarsanız daha iyi. Her seferinde kaç saat sulama yapacağınızı saptarsınız. Pompa çalışırken yollardan en az birinin açık olması gereklidir.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön