View Single Post
Eski 29-01-2022, 22:02   #126
halcur
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 558
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. halcur;;



İklim durumlarımız çok farklı. İyi bir yöntem olarak görünüyor. Ben de deneme yapmak istiyorum. Ancak daha önce yazmış olduğum yazıyı bulamadım. Ben de önceden tohum çimlendirip fide yapıp yetiştirmek için kış ortamında uğraşıyordum. Ancak yaptığım hatalardan ilki tohumları önceden ekmekti. Sonra tohumlar az diye hepsini ekme hatasında bulunmuştum. Kış ortamında tohumlar sıcak ortamda çimlenip büyüyorlardı. Ancak yeterli güneş ışığı olmadığı için uzayıp daha sonra ölüyorlardı. Fideleri yanlardan destekleyip toprak ile doldurmam durumunda bile sağlıklı fideler elde etme şansı çok azalıyordu.Tabi tüm tohumları kullandığım için ikinci kez aynı cins tohumu ekememiştim. Bunu önlemek için tohumları ve çimlendirme zamanını değiştirdim. Fide yapma zamanımı oldukça geç bırakmaya başladım. Bizde hıderellezden sonraya kadar fide ekiminde don olayları nedeni ile hüsran yaşadık. Önceki yıl arkadaşım üç kere fide alıp ekmişti. Mayısın sonuna doğru da bir don olayı yaşayınca arkadaş pes etti. Geçen yıl çok fazla şey ekmedi.

İlginç olan ektiğim tohumlardan çıkan fideler büyük olmasına rağmen bazı domatesleri tohum yapsın diye dışarıya toprağa gömdüklerimden çıkan fideler geç çıkmasına rağmen son derece sağlıklı bir şekilde çıkıp benim içeride ektiğim fideleri geçtiler. Daha da ilginci onlar çok daha verimli oldular. Kavun, karpuz, kabak gibi tohumları da dış ortama ekmek en sağlıklısı oluyor.



Arkadaşın dediği gibi toprak ısınmadan ne kadar fide yaparsanız yapın büyümüyor. Verim vermiyor. En kötüsü de hastalanıyorlar.



Ben artık daha geç fide ve tohum ekiyorum. Tamamen ölmesindense sonradan çıkan tohumlar sıcak toprakta daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Tabi biber ve patlıcan tohumları geç çıktıkları için daha önce dikmek gerekiyor.

Tohumların üçte birini ekiyorum. Sebebi de tohumların tamamını riske atmıyorum. Tohum olarak duruyor. Ancak fide halinde başına bir şey gelirse ikinci kez ekebiliyorum. Gerekirse üçüncü ekim yapılabiliyor.



Aşağıdaki linkte arkadaşların hataları var. İncelemenizi temenni ederim. Tecrübe için kendimiz denemenin ötesinde deneyen arkadaşların tecrübelerinden yararlanabiliyor olmamız çok güzel bir şey

Bereketli olmasını dilerim.



Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar
Sayın Muda,
İlginiz için teşekkürler. Evet gerçekten de iklimlerimiz çok farklı. Bu benim avantajım diye düşünüyorum. Erken fideleme cidden sorun. Ben martın ortasına ya da sonuna doğru ekim yapabilir miyim diye düşünüyorum. Bu nedenle biraz erken başladım. Bu tip ortamlarda yapılan fidelemelerin en büyük sorunu aşırı nem, az güneş dolayısıyla fidelerin aşırı uzaması, zayıf ve cansız olması. Bu sorunun üstünden gelmek benim için zor çünkü elimde fısfısla doğmuş gibiyim. Durmadan suluyorum. Çimlendirmeyi başka ortama yapsam da ben böyleyim.

Tohumların hepsini ekme hatasını bu sene ben de yaptım. Sebep? Geçen seneden kalanlar zaten azdı, bu sene gelen tohumların da bir kısmı 5-6 gib az sayıda idi.[emoji1781] Ayırma şansım pek yoktu. Şikayet/sızlanma amaçlı söylemiyorum. Herkes şartları neye müsaade ediyorsa ona uygun davranıyor. Tohum paylaşım kuralları paylaşıcıya tohum sayısı dayatmıyor.(Bildiğim kadarıyla) Bu sadece durum tespiti.
Bu arada Adana, Mayısın sonu ve don... Üçünü bir arada düşünemiyorum.[emoji16]
Martın ortasından itibaren Adana 15 derece ortalamayı buluyor sanıyorum. Bu da Ekim yapmak için alt limit. Biraz da şansıma güvenmek istiyorum. Olmadı Nisan başına bırakırım.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön