View Single Post
Eski 29-01-2022, 20:14   #124
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Eklenti 723553


Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Eklenti 723554
Sn. halcur;;

İklim durumlarımız çok farklı. İyi bir yöntem olarak görünüyor. Ben de deneme yapmak istiyorum. Ancak daha önce yazmış olduğum yazıyı bulamadım. Ben de önceden tohum çimlendirip fide yapıp yetiştirmek için kış ortamında uğraşıyordum. Ancak yaptığım hatalardan ilki tohumları önceden ekmekti. Sonra tohumlar az diye hepsini ekme hatasında bulunmuştum. Kış ortamında tohumlar sıcak ortamda çimlenip büyüyorlardı. Ancak yeterli güneş ışığı olmadığı için uzayıp daha sonra ölüyorlardı. Fideleri yanlardan destekleyip toprak ile doldurmam durumunda bile sağlıklı fideler elde etme şansı çok azalıyordu.Tabi tüm tohumları kullandığım için ikinci kez aynı cins tohumu ekememiştim. Bunu önlemek için tohumları ve çimlendirme zamanını değiştirdim. Fide yapma zamanımı oldukça geç bırakmaya başladım. Bizde hıderellezden sonraya kadar fide ekiminde don olayları nedeni ile hüsran yaşadık. Önceki yıl arkadaşım üç kere fide alıp ekmişti. Mayısın sonuna doğru da bir don olayı yaşayınca arkadaş pes etti. Geçen yıl çok fazla şey ekmedi.
İlginç olan ektiğim tohumlardan çıkan fideler büyük olmasına rağmen bazı domatesleri tohum yapsın diye dışarıya toprağa gömdüklerimden çıkan fideler geç çıkmasına rağmen son derece sağlıklı bir şekilde çıkıp benim içeride ektiğim fideleri geçtiler. Daha da ilginci onlar çok daha verimli oldular. Kavun, karpuz, kabak gibi tohumları da dış ortama ekmek en sağlıklısı oluyor.

Arkadaşın dediği gibi toprak ısınmadan ne kadar fide yaparsanız yapın büyümüyor. Verim vermiyor. En kötüsü de hastalanıyorlar.

Ben artık daha geç fide ve tohum ekiyorum. Tamamen ölmesindense sonradan çıkan tohumlar sıcak toprakta daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Tabi biber ve patlıcan tohumları geç çıktıkları için daha önce dikmek gerekiyor.
Tohumların üçte birini ekiyorum. Sebebi de tohumların tamamını riske atmıyorum. Tohum olarak duruyor. Ancak fide halinde başına bir şey gelirse ikinci kez ekebiliyorum. Gerekirse üçüncü ekim yapılabiliyor.

Aşağıdaki linkte arkadaşların hataları var. İncelemenizi temenni ederim. Tecrübe için kendimiz denemenin ötesinde deneyen arkadaşların tecrübelerinden yararlanabiliyor olmamız çok güzel bir şey
Bereketli olmasını dilerim.

Yeni Çimlendirilmiş Fidelerde Yaşanan Sorunlar

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön