View Single Post
Eski 22-11-2021, 20:05   #2
its_just_a_ride
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba İstanbul Anadolu yakası Validebağ korusundaki tarihi meyve ağaçları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Koruda çok sayıda meyve ağacı bulunmakta bunların bazılarının sayısı fazla ve uzun yıllar önce tarihi dönemlerde dikilmiş.Onlarca yıldır bakımsızlar. Bunlar asırlık meyve ağaçları bazıları birkaç asırlık. Armut ağaçlarının içinde İstanbul yöresine özgü muhtemelen nesli tükenmiş akça armut ve benzeri çeşitler mevcut. Bir zamanlar Sultan Abdülhamid İstanbul Maslak'ta asma bahçeleri kurmuş üzüm yetiştiriyormuş. İstanbul pazarlarına satıyormuş. Düşünün İstanbul'da ticari olarak üzüm yetiştiriliyormuş hem de Maslak'ta. şu an o üzüm çeşitlerinin hiçbiri kalmadı. Muhtemelen de eski rumlardan kalma çeşitlerdi.

Belki akça armut gibi çeşitler de İstanbul'un eski dönemlerinden gelen çeşitlerden. Söylemek istediğim bu çeşitleri nasıl envantere geçirebiliriz bunlar nasıl korumaya alabiliriz ağaçlar ölmek üzere hatta ölenler var epeycesi ölmüş durumda ilgisizlikten bakımsızlıktan ve aşırı yaşlanmaktan. Bir üniversite çalışması gibi hangi akademisyen bununla ilgilenir ya da üniversiteden kiminle iletişim kurulup bunların korunması sağlanabilir. Ziraat fakültesi olduğunu biliyorum sadece bana kişi olarak lazım yani kurum olarak değil hangi kuruma başvuracağımı sormuyorum kim bunlarla ilgilenir bireysel olarak kurumlarla iletişim kurmak çok yavaş üstelik kurumlarda bu işlerle ilgili gönülden ilgilenecek insan bulmak da çok büyük sıkıntı oluyor o yüzden buraya yazdım eğer ilgilenen olur da ağaçları kurtarabilir isek çeşitleri anlamında söylüyorum bu çeşitleri yaşata bilirsek geleceğe de tarihe de çok büyük bir armağanda bulunmuş oluruz. ben birkaç tanesini aldım aşıladım ama olay büyük biraz. bir uzman tarafından envanterinin çıkarılması gerekiyor hangi ağaçlar birbiriyle eş bunların önce belirlenmesi gerekiyor bu işlerle uzman şekilde ilgilenenlerin el atması gerekiyor ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. İlgilenen olursa şimdiden teşekkür ederim. Cevaplarınızı ilgi ile bekliyorum düşüncelerinizi de merak ediyorum

Bu önemli konuyu dile getirdiğiniz için teşekkürler. Sevgili Cihan Hoca ile iletişime geçseniz? Belki yönlendirme imkanı vardır. İstanbul'a geldiğimde muhakkak ziyaret edeceğim söz konusu ağaçları.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön