View Single Post
Eski 05-11-2021, 00:36   #14
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kırmızı çekirdekli İreniwaki karpuzu

Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
Tohum çeşit adı: Kırmızı Tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova

Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri, Ireniwaki ulusu

Tohumun geldiği yer: Massachusets'li yetiştirici James Troudt

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Birnefestoprak

Dağıtılacak tohumun saflığı: 2021 yaz başında bu bahçemde yetişen başka karpuz yoktu

Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost

Kullanılan ilaçlar: -

Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül

Hasat süresi: Orta erkenci

Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişti, çok ilgilenemedim. Yabani otların arasında, fazla yayılmadı ve fazla ürün de vermedi. Tam gelişen ve tohum aldığım meyve 2 kg civarında oldu.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunca ve düz koyu yeşil kabuklu ve kırmızı et rengine sahip. Sulu, gevrek ve gerçekten lezzetliydi. Deneyen herkes çok beğendi. İnsanı ilk görüşte şaşırtan kiremit rengi çekirdekleri var.

Çeşidin hikayesinin önemli olduğunu düşündüğümden Sn. Birnefestoprak'ın ilk paylaşımından olduğu gibi alıntı yapıyorum, çünkü zamanla hepimiz bu nadir türleri kanıksayıp heyecan ve ihtimamızı kaybedebiliyoruz :

"Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi.

Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor.

Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum.

Dikkat! Önemli Uyarı

Amerikan yerlileri, emanetçiliğini yaptıkları tohumların bioçeşitliliğini en iyi düzeyde korumak adına, tohumların hasadını meyvelerin genelinden yaparak gerçekleştirirler. Yetiştirdiğiniz fide sayısı arttıkça, meyve şekli ve et rengi aynı kalmakla birlikte, hasat anında meyve ve tohum büyüklüklerinin ve et yapısının farklılaştığını göreceksiniz. Meyvelerin hepsi aslında aynı çeşide ait olmasına rağmen bu atalık (burdaki anlamıyla landrace) çeşidin, kendi gen havuzu içinde çok renkli bir bioçeşitlilik sergilediğini çıplak gözle görebiliyoruz.

Bu çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapmak istiyorsanız, özetle:

1) Elinizde yeteri kadar tohum olduğunda, yetiştirebileceğiniz en yüksek sayıda fideyi yetiştirmeniz (en az 10-20 fide),

2) Tohum hasadını tek tip meyvelerden değil, çeşit özelliklerini yansıtmak adına, birbirinden farklılık gösteren bütün meyvelerden karışık olarak yapmanız gerekmektedir."


Resmi Sn. Halcur'un sayfasından almak zorunda kaldım çünkü yine fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Benimki de bunun neredeyse aynısıydı.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-11-2021 saat 00:54 Neden: Düzeltme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön