View Single Post
Eski 11-10-2007, 10:29   #13
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Demir hindi hint hurması

Demirhindi, Tamarinde, Tamarindus indica
Temirhindi
Hint hurması

Familyası: Sinamekigillerden, Sennagewaechse, Caesalpinaceae
Drugları: Demirhindi meyvesi: Tamarindrom fructus
Demirhindi püresi (ezmesi): Tamarindorum pulpa
Demirhindinin meyvesi yenir veya püresi eldeeilerek ev ilaçları yapımında veya natürel ilaç yapımında kulanılır.

Giriş: Demirhindinin asıl vatanı Afrikanın tropik bölgeleri olup, buradan önce Hindistan, Malezya ve Endonezyaya kadar geniş bir alana yayılmış olup en son olarakta orta Amarikaya, özeliklede Karibadalrına yayılmıştır. Demihindi eskiden bakalgiller ailesine dahiledilmiş, fakat son yapılan yeni tasnifle demirhindi sinamekigiller ailesine dahil edilmiştir.

Demir hidni tropik ülkelerde yetiştiğinden ne almanca, nede türkce konu ile ilgili eserlerden bu bitkinin fotografına rastlamadım. Tesadüfen Frnkfurt Palmiye Bahçesinde (Palmengarten) Temmuz 1995’de rasladım ve fotografını çektim. Arapca <Tamr hindi> hint yarımadası anlamına gelir. Türkcedeki demir hindi veya temirhindi diye anılmasının sebebi ise arapca’dan türkceye yanlış bir şekilde geçmesinden dolayıdır.

Botanik: Demirhindi 10-25 cm boyunda üst kısmı oldukca sık dallı ve yapraklı, gövdesinin kalınlığı (çapı) 8 metreyi bulur. Yaprakları 10-15 çift karşılıklı olarak dizilmiş 2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm eninde yeşil renkli, kenarları bütün, ortadan uzanan anadamar sanki yaprağın uc kısmını içeri doğru çekiyormuş gibi ve girintili olup iki dişli yaprakmış gibi bir görünüm verir. Ana yaprak karşılıklı dizilen 24-30 yaprakcıktan meydana gelir ve değişken sıra ile dallara dizilmiştir.

Çiçekleri yapraksapı dibinden uzanan bir sap üzerinde 8-12 çiçeğin değişken sıra ile dizilmesi ile meydana gelen salkım şeklindeki çiçek demetlerinden oluşur. Çiçekleri açmadan önce gonca iken önce yeşil sonra kırmızımsı ve açtıktan sonra ise üzeri kırmızı beyazımsı çizgili pempe taç yaprakları ve ortada beyaz bir göbekten meydana gelir. Çiçekleri dölendikten sonra aynı keçiboynuzuna (harnup) benzeyen 10-20 cm uzunluğunda 2-4 cm eninde siyahımsı esmer renkli içnde 6-10 adet köşeli , esmer, sert çekirdekler ve bunu saran etli sulu beyaz meyve özü bulunur.

Hasat zamanı: Sonbaharı toplanan keçiboynuzu (harnup) şeklindeki meyvelerin kabukları soyulur, çekirdekleri, çıkarılır ve geri kalan meyveözü sıcaksuda koyulaşıncaya kadar kaynatılır ve eldeedilen püre (ezme) ev ilaçları ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Birleşiminde:...

Teisrşekli:...

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Demihindi yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır örneğin: Pekliğe karşı Ravent-, Keten-, Sinameki-, Nane-, Akdiken-, veya gökçek iksiri daha etkildir.

Genelikle demir hindi ezmesi (püresi) sade bazende sinameki ile karıştırılarak demir hidndi macunu yapılır ve müshil ilaçı olarak kulanılır. Yetişkinler için bir defada 30-40 gram, çocuklariçin 2-4 gram alması gerekir.

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur.
http://www.alternatif-tip.net/sayfalar/demirhindi.asp

Eklenen Resimler
 
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön