View Single Post
Eski 25-10-2021, 18:36   #253
Tolga Özmeral
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.
Sayın TCM,
Galiba pek açıklayıcı anlatamamışım haklısınız. Şöyle ki;

İlk fermentasyonu açık yapmadım. Sanırım siz maserasyondan bahsediyorsunuz. 5 gün maserasyonun ardından 1 ay ilk fermentasyon oldu. Bu sürenin ilk 3 haftasında sürekli gaz çıkışı oldu son haftada ise hava kilidindeki su eşitlendi ve bende süzüp 2. fermentasyona geçtim. 2. fermentasyonda hiç gaz çıkışı olmadı.

Kapaklamada ise daha önce defalarca bira şişelediğim kalın depozitolu şişeleri kullandım. Sonuçta şarap nispeten daha gazsız bir içecek olduğu için şişelerde patlama çatlama olacağını sanmıyorum. Biraz mantar, yeni şişe vs uğraşmamak için biraz da elimdeki malzemeleri değerlendirmek için böyle bir yöntem tercih ettim.

Teşekkürler. Kontaminasyon riski tüm emeği heba edebiliyor bildiğiniz gibi.

Umarım çok lezzetli şaraplarınız olur. Ben ilk defa denediğim için sonucu merakla bekliyorum. Eğer becerebilirsem sizin gibi peyderpey miktarı artırma niyetim var

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön