View Single Post
Eski 14-10-2021, 18:44   #17
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kuru mercimek, lektin, ve fitik asit içeriyor. Bunlar "anti-nutrient"ler. Minerallerin sindirim sisteminde emilimini engelliyor. Hayvanların kanlarında da bazı toksik olumsuz etkiler yapabiliyor.

Nötralize etmek için pişirmek veya çimlendirmek gerekiyor. Fermentasyona dahil etmeyi bile göze alamadım, zira fermentasyon ile nötralize olup olmadığına dair bir kayda rastlamadım. Bu konuda epey kaynak var.

Bu gibi olumsuz etkileri elimine etmek için yeterince pişirip, pişmiş olarak saklayıp öyle vermek emniyetli olabilir.

https://www.hsph.harvard.edu/nutriti...ients/lectins/
https://insteading.com/blog/what-not-to-feed-chickens/

Şimdiki kümes ahalisi, Ağustos ortasında yarka olarak gelen sussex'ler. Daha sesleri yeni değişmiş olarak geldiler. Cüsselerine bakarak Kasım gibi yumurtaya başlayacaklarını tahmin etmiştim.

15 tavuk bir horoz diye geldi ama, Eylül ortasında horoz diye gelen ilk yumurtlayan oldu Takip eden günlerde birer ikişer yumurtaya başladılar.

Şimdilik yumurta 12/16 düzeninde gidiyor. İbiklerin gelişiminden henüz yumurtaya başlamayanlar olduğunu tahmin ediyorum. Yumurtlayanlar, geldiklerinden sonra beslenmenin de etkisiyle sanırım, çok hızlı ibik büyütüp bir tarafa da devirdiler.

Fermente karışımın yumurta verimine etkisini söylemek için henüz erken. Zira düzenli olarak fermente karışım ile beslenmeye başlangıç henüz 10 gün oldu. Olumsuz bir etki gözlenmedi, yumurtalar büyümeye başladı (ancak bu zaten gelişimleri itibarıyla beklenen bir şey).

Toplam yem tüketimi önemli ölçüde azaldı. Su tüketimi azaldı. Yumurta veriminde negatif bir durum yok. Hayvanların enerjileri, neşeleri gayet iyi. Şimdilik bunlar söylenebilir.

Bunların yanı sıra taze şeyler de tüketiyorlar tabii. Pancar yaprakları, tatlı patates yaprakları, taze yonca ve çim, irileşmiş kabaklar, başka sebzeler vs. Bunları başından itibaren veriyordum zaten. Bu yüzden denklem dışı tuttum.

Fermente karışımın yem masrafını azaltma potansiyeli olduğu da şimdilik söylenebilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön