View Single Post
Eski 14-10-2021, 02:32   #15
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asoo Mesajı Göster
Hazır yemlerde benim bildiğim üç problem var.

Yumurtacı ırkların erkek civcivlerinin yem olarak kullanılması.


Diğeri "Yasaların izin verdiği miktarda" antibiyotikler başta muhtelif ilaçlar kullanılması.


Gdo lu ürünler (başta soya ve mısır) içermesi.


Vereceğiniz yemlerdeki her şeyi istenilen miktarda ayarlamak biz amatörler için mümkün değil.

Hatta mükemmel ayarlanmış bir fabrika yemi bile serbest gezen tavuklarda doğru beslenmeyi sağlayamayabilir. Çünkü tavuklarımı saldığım zamanla, kapalı tuttuğum zaman arasında yarı yarıya yem tüketim farkı oluyor.


Ben besin değerlerini araştırdığım birçok şeyi karıştırarak yemimi yapıyorum.
Bu karışımda en çok protein miktarını ayarlamaya çalışıyorum.

En son hazırladığım fakat henüz uygulamadığım bir yem karışımı, %18 protein oranını sağlayacak şekilde buğday, arpa, mercimek, yulaf, buğday ruşeymi, kepek, balık unundan oluşuyor. Çeşitlilik ve sağlık için hemen her gün sirke, rendelenmiş soğan ve sarmısak, pul biber, nane, kekik, çörek otu, karabiber, su ve kepekten oluşan 1,5-2 kg kadar bir hamurumsu karışımı da vermeye devam edeceğim.
Mercimeği nasıl veriyorsunuz? Öylece kuru mercimek zararlı, çimlendirmek ya da pişirip vermek gerekiyor sanıyorum. Onun da %25 protein oranına göre fiyatı hayli fazla.

Ben protein ayarlamasında gdo'suz sertifikalı soya kıyması kullanıyorum. Elimde ehven fiyattan alınmış vardı. Bitince başka bir çare bulmam lazım zira fiyatı anormal arttı.

Bunun dışında, bir süredir belli bir karışım hazırlayıp 3 günlük lakto-fermentasyona sokuyorum. Başta L.Plantarum zengini aşılama yaptım. Fermantasyon sonunda karışımın pH'ı 4,4 civarına geliyor. Karışımda, hepsi kırık olmak üzere buğday, soyulmuş arpa, soyulmuş çavdar, soyulmuş yulaf, yerli kırık mısır ve soya kıyması var.

Fermentasyon, tahilların sindirilebilirliğini, B vitaminlerini ve amino asitleri arttırıyor, proteinin tamamının sindirilebilir hale gelmesini sağlıyor. Buna rağmen, sindirim sürecinde protein miktarının ne oranda değiştiğine dair net bir kayıt olmadığından kuru karışımda %17'yi yakalamaya çalışıyorum fakat belki de gerek yok.

Fermente edilmiş karışımı bir öğünlük olarak bir kaba koyduğumda, buna toz zerdeçal, kırmızı biber, sumak, biraz tuz, biraz kalsiyum laktat, son olarak da biraz lutein (kadife çiçeği özütü) ekliyorum.

Bu yeme geçtikten sonra yedikleri toplam yem miktarı epey azaldı ve başka her türlü yemden (asker sineği larvaları hariç) daha çok seviyorlar. Bu şekilde 4-5 ay geçince etkileriyle ilgili daha net bir fikir oluşacak.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön