View Single Post
Eski 08-07-2021, 10:57   #1
chntskn06
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-09-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 208
Bölme yapılan kovanda yağma

Merhaba değerli arkadaşlar.
Yeni ve hayli hevesli olarak bir kovan arı ile kısa süre önce başladım arıcılığa.
Bal akımına kısmen geç kalmış olmam sebebiyle arıda bölme yaparak çoğaltma girişimden bulundum. Bölme işlemini yaparken havanın yağmurlu olması nedeniyle ana arıyı görmeden yaptım yorumlarınıza faydası olur diye yaptığım bölme işlemini de anlatayım.

Bir adet ballı polenli bir adet kapalı yavrulu bir adet açık yavrulu ve bir adet de yeni kabarmış petek ve üzerindeki arılarla dört çıtalık bölme yapıp şurup takviyesi ve kek takviyesinde bulundum. beş gün sonra kapalı ana arı pupalarını bozmaya gittiğimde ana arının bölme yaptığım kovanda olduğunu günlük yumurtaları görünce anladım ancak bu ana arıyı da aktararak bölmüş olduğum kovanın önünde çoğunluğu çıkmak üzere olan arı pupalarından doğmadan çıkarılıp atılmış ölü arı yığını gördüm.

Arı nüfusu azalmıştı biraz ama kovan çalışmasında günlük yumurtalarında herhangi bir sıkıntı görünmüyor ballı petekte de hala bal vardı. Bölme yaptığım gün akşamına kadar herhangi bir yağma emaresine rastlamamıştım ve anca beşinci gün gidip bakma fırsatım oldu.

Şu durumda bu kovanın sönme ihtimali var mı? arı kekini alıp ana arı pupası oluşturan kovana aktardım akşam üzeri her ikisine de şurup takviyesinde bulundum kovanın tekrar yağmaya uğrama ihtimali var mı? Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

chntskn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön