Konu: Adaptasyon
View Single Post
Eski 23-06-2021, 17:41   #4
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ulutaş Mesajı Göster
https://en.wikipedia.org/wiki/Abscisic_acid
Güzel başlık, demek ki her şeyin çaresi varmış, peki bu Abscisic asit uygulamasını herhangi bir bölgede adaptasyon yaparken, bitkiye start vermek adına bir kaç kış uygulamak yeterli olur mu, yoksa temelli mi kullanmak icap eder?

Eğer temelliyse ticari anlamda pahalıya gelir, ancak bu işe aşina olmuş birinin akdeniz sahilindeki mülk bahçesinde üç beş palmiye yetiştirmesi için pek de bir külfeti olacağını düşünmüyorum. Öte yandan o üç beş ağaç adapte olursa şayet bu anaçlardan alınacak meyveler palmiye üretimi için akdeniz havzasında kullanılabilir, imkanım olsaydı bu işe gönül verirdim.

Birde öğütülmüş leonardit, kükürt, zeolit, bazalt, toprak düzenleyici tozlar, hümik asit, fülvik asit ve benzeri gibi şeyler bitkilerin iklimden kaynaklı stres olayını giderebilir diye düşünmekteyim, sanırım yanılmıyorum.

Toprak düzenleyicilerin son yıllarda ortaya çıkardığı işler kayda değer görünüyor, kurağa, aşırı çamurlanmada kök çürümesine karşı, donmaya bir çok açığı kapatıcı özellikleri mevcut.

Mesela güney nepal yahut vero beach gibi akdeniz iklimi ile tropikal iklim arasında bulunan enlemlerde kalmış ülkelerde, ocak & şubat aylarında kış döngüsü yaşanmakta, bitkiler bunu tolere edebilecek düzeydeler mi, yoksa o iklime adapte mi olmuşlar bilmiyorum.

Mesela üst tropik ekvatoral iklim koşulu bitkisi olan kakao için akdeniz ikliminde adaptasyon imkansız gibi görünüyor, tabi anlattığım hususlar örtüsüz tarım için. Avokado ve Mango sanırım akdeniz havzasında adaptasyonu başarı ile sonuçlanmış türlerden.
Temelli kullanmak gerekir. Çünkü, tropik bitkilerin abcisik asit sentez oranları ya sıfır ya da çok az. Buna karşılık Sibirya elması (Malus baccata) çok yüksek düzeyde abcisik asit sentezler ve -50°C sıcaklığa bile dayanır.

Leonardit, zeolit vs. etkisi abcisik asit etkisinin yanında çok cılız kalır.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön