Konu: Adaptasyon
View Single Post
Eski 23-06-2021, 05:41   #2
Dezenfektan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-06-2021
Şehir: Siirt
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ejder İnciri Mesajı Göster
Adaptasyon hakkında hiç başlık yoktu, dolayısı ile bu konuyu açtım.

Farklı iklimlere çok yıllık bitkileri uyarlamak, örtüsüz olarak yılı tamamlaması hayatta kalması o iklim koşullarına uyum sağlaması için başlangıçta ve devamında neler yapılması gerekir?

Tropikal iklimden akdeniz iklimine taşınan tohumlar, mini fidanlar yahut tüplü belirli erişkinlikte yetişkin ağaçlar vb...

Yahut tam tersi, akdeniz veya karasal iklimden, tropik çöllere, ıslak ekvator beldelere taşınan bitkiler ve uyarlamaları.

...Soru tabi daha kapsamlı halde de sorulabilir; ancak biraz kabalama fikir sahibi olmak adına, sokak dili ile bir portre çizmek için konuyu toparlamak istedim.

Sıcak iklim kuşağına ait bir bitkiyi daha soğuk bir iklime uyarlamak için ne gibi besinler verilmeli, yahut hormonlar verilmelidir? İlk yılın kök gelişimi için, köklerin derine inmesi için önemi büyük, ilk yıl yapraklar kış mevsiminde soğuktan korunmalı mı, tam tersi bir iklim modeli söz konusu ise bitki kış ayında daha mı soğuğa tabi tutulmalıdır? Adaptasyonu normal çiftçinin anlayacağı lisan ile detaylandırmak mümkün mü?

Örneğin akdeniz ikliminde yetişen defne ağaçlarının Ankara da yetiştirilip verim alınabilmesi mümkün müdür? Farz edelim verim alındı ve ticari anlamda bir döngü elde edilebilmesi ve pazarı için alt yapı sorunu, o kültüre tanıtımı zor olur mu?

Genelde bu tip sorular egzotik bitkilerde, özellikle hindistan cevizi palmiyesi konusu başlığı altında var ve burada kısmen ele alınmış. Başka bitkilerin nakil edilmesi, taşınması hususu forumda adaptasyon ile birlikte bir başlık altında toplanmamış, yahut ben denk gelmemiş olabilirim.

Küresel iklim değişikliği nedeni ile bu tip konulara daha fazla yer verilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Adaptasyon aşamaları nelerdir?
Vah vah. yapma yaa. Allah başka tasa vermesin.

Dezenfektan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön