View Single Post
Eski 25-03-2021, 23:18   #1663
kılıçh
Ağaç Dostu
 
kılıçh's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2013
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 658
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Normalde zambak (lilyum) soğanları sonbaharda ekilip biraz kök yaparak kışı toprakta uyuyarak geçirmeleri gerekiyor. Baharla birlikte hızla gelişmeye ve büyümeye başlıyorlar. Kış soğuklarını almamaları, yeterli kök yapmamaları nedeni ile sıcak ortamda dikilenler hemen büyümeye başlıyorlar. Tabi bu durumda çok fazla kök yapamadıkları, yeterli besin almak için gerekli zamanları olmadığı için hızlı gelişim az büyüme ve daha küçük çiçekleri olmaktalar. İçeride ısının yüksek olması nedeni ile dış ortama çok düşük sıcaklıklara çıkartırsanız muhtemel zarar görebilirler. Normalde soğuklara dayanıklılar. Kapalı balkon var ise orada durursa en azından gelişmesi yavaşlayarak belki biraz daha fazla büyüme ve çiçeklerinin de büyük olma ihtimali artar. Bu aşırı soğukları geçirdikten sonra dış ortama alırsınız. Soğan ne kadar büyük olursa gelecek yıl o kadar büyük ve çiçekleri de iri olur.

Benim kaç yıldır yerlerini değiştirmediklerim gübre de vermeyince küçülmüşler. Hatta bulamadıklarım var.Bu yıl yanmış gübre yaptığım yerlere diktim. Gelecek yıl muhtemel daha fazla büyür ve çiçek açarlar. Bakımlarını mutlaka yapıp soğanları irileştirmek gerekiyor.

Cevabınız için çok teşekkür ederim sn muda. Evet aslında kış mevsiminde ekmek daha iyi olduğunu biliyordum fakat soğanlarını yeni aldım ve hemen bir heyecanla ektim ne yazık ki kapalı balkonum yok. Zaten havalar eksi derecelerde gittiği için sürekli evde duruyorlar. İki sorum olacak; birincisi havalar ısınınca balkona almamın zararı olur mu? Bu sefer de strese girip ölmesini istemem. İkincisi büyük olmasa da çiçeklerini görebilir miyim sizce

kılıçh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön