View Single Post
Eski 20-02-2021, 17:48   #118
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Düşünceme göre, yukarıdaki resimdeki inşaat(bitti ******) kuzey cephede, bunun ön tarafına 3 metre derinlikte bir çukur kazıyım, içine elimde kullanmadığım 100 litrelik tam yalıtılmış gübre tankını gömeyim diyorum. Bi tane küçük pompa ile evin içine döşeyeceğim kalorifer petekleriyle soğutmayı düşünüyorum. Toprağa gömülü tankın sıcaklığı ortalama 15-16 derece olacak, bu ısı 33 derece olan evin ısısını 27 dereceye faln düşürür mü?
Parlak fikirlerinizi bekliyorum.
Öncelikle bahçeniz ve eviniz hayırlı olsun.

Düşündüğünüz soğutma sisteminin işlevsel olduğunu ve beklediğiniz tarzda bir soğutmayı gerçekleştirebileceğini pek düşünmüyorum.

Topraktan enerji sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri oldukça verimli ve işlevsel olmasına rağmen, son derece hassas mühendislik ve hesap ve projeleri içerir ve toprak altına döşenecek boru uzunlu ve kesiti mühendislik hesaplamas gereken, ısı transferi yüksek özel borular ve ısı pompası ve bazı ilave ekipmanlar kullanmayı gerektirir.

Düşündüğünüz tipte yalıtımlı bir depo ile hiç bir şekilde 12-18 derecede sürekli serin su elde edemezsiniz. Gömülü depodaki su sıcaklığı ola ki bir an için 15 derecede olsa bile, 10-15 dakikalık pompa çalışımından sonra 20-25 dereceye, 30 dakikaya kalmaz da evinizin ortam ısısına kadar ısınacağından, bu süreden sonra soğutma sistemi işlevsiz kalacaktır.

16-17 derece sabit su sıcaklığı kullanılarak, ortamda ancak 4-5 derece kadar bir soğutma sağlayabilirsiniz.

Bu tür soğutmada ayrıca radayatör değil fanCoil kullanmılması gerekir. Sadece fanCoil ile soğutma yapmak doğru ve ekonomik bir çözüm değildir. FanCoil'de sarf edilecek elektrik maliyetinin 1/3'ü ile, sisteme eklenecek ısı pompası vasıtasıyla aynı enerji maliyetine sürekli 7-8 derece soğutma suyu kullanarak soğutma sağlanabilmektedir.

4 yıl önce toprak kaynaklı tam teşekküllü anahtar teslimli ısı pompası sistemi için ücreti karşılığı mühendislik hizmeti almıştım. 150 m2 alana boru döşenmesi gerektiği, o tarihte toplam maliyeti 40 bin lira civarında çıkarıldığı için gerçekleştirme imkanım olmadı.

Tavsiyem en ekonomik ve sağlıklı çözüm; Tüm kapı ve pencereler sineklik teli yaptırıp yer yeri açık tutmanız olacaktır.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön