View Single Post
Eski 18-02-2021, 16:11   #62
ancestral
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi topraksu Mesajı Göster
Teşekkür ederim.
Ahşap evler ile ilgili araştırma yaparken maliyetlerin özellikle tomruk ev için çok yüksek olduğunu gördüm. Ama tomevder uluslararası tomruk ev inşa derneğinin sayfasına denk geldim baya umutlanmıştım ancak derneğe ulaşamıyorum. Betonarme parasına yapılacağını bilsem yine ahşap ev yapmayı tercih ederim. Önümde daha 3-4 yıllık bir zaman var kısmet artık

Yerden ısıtma hakkında bazen olumsuz yorumlar yapıldığını görüyorum. Sağlık için uygun olmadığı, üzerine parke döşendiğinde sıkıntı olduğu falan söyleniyor. Sağlık açısından söylenenlerin doğru olduğunu düşünmüyorum ama parke konusunda sorun yaşanır mı. Yerden ısıtma üzerine seramik mi parke mi döşenmeli, bununla ilgili çoğunluğu seramik olmalı diyor. Siz nasıl yaptınız. Şuana kadar sorunla karşılaştınız mı.
Yerden ısıtma ile illa parke olacaksa ancak lamine parke kullanırsınız, ahşap parke olmaz çünkü çok yüksek izolasyon değeri var. Biz komple seramik döşedik. Seramiğe basıp ayağınızın ısınması tarif edilmez bir duygu.

Uygulayan ekibin işi bilmesi lazım sonradan dönüşü yok çünkü. Laminant parke yapacaksanız altındaki şilte normal parke şiltesi değil, delikli şilte olmalı bu üründe normal şiltenin 2-3 katı fiyata sahip.

Biz Muğla kışını sabit 35 dereceye ayarlı yerden ısıtma ile atlattık, Ankara'dan sökülen klimalarımızı da taktırmıştık, ihtiyaç olmadı. Ki bizim cihazımız 9kw ısıtma gücüne sahip, 150 metrekare evde 110 metrekare civarı canlı alan ısıtıyoruz, 9kw cihaz için zaten önerilen maksimum 120 metrekare. 12-16kw cihaz alırsanız hiç korkunuz olmasın, biz hem fiyat hemde tedarikten ötürü 9kw cihaz aldık. İnşaat ilerliyordu ve 12kw cihaz için 2.5 ay süre verdiler.

Isı pompası ve yerden ısıtmayı öneriyorum, bizdeki sistem günısı ile entegre çalışıyor, gerektiğinde (2-3 gün üst üste güneş olmadığında) ısı pompası sıcak suyu da ısıtabiliyor.

Isı pompasında COP değeri var, yani kabaca 1kw elektrik ile elde edilen ısıtma gücü diyebiliriz. Bizdeki cihazın COP değeri %80 kapasitede 4.19. Yani 2,1kw elektrik harcayarak 9kw ısıtma gücü sağlıyor. Bir split klima tüketimi ile tüm evi ve sıcak suyumuzu ısıtıyoruz. Alacaksanız buna dikkat edin ve düzgünce canlı alanı hesaplayın/hesaplatın. Gidip gardrop veyahut buzdolabı, mutfak tezgahı gelecek yere boru döşemenize gerek yok.

Gün ısıda önerim kesinlikle prizmatik/selektif titanyum yüzey. Bulutlu havalarda bile 1-2 günlük su ısıtabiliyor. Yalnız dikkat edin antrasit boyalı camı size prizmatik diye satarlar. Cam uzaktan gümüş boyalı gibi duruyor, yakından baktığınızda prizmatik kaplamayı görmeniz lazım. Bu camları ve kolektörleri Türkiye'de benim bulabildiğim kadarıyla 2-3 firma üretiyor başka yok. Biz Solimpeks Termosifonik paket aldık. 2 adet Wunder 2510 kolektör var, ısı pompamız da 300 litre eşanjörlü depoya bağlı, gerektiğinde ısı pompası bu eşanjöre sıcak su basıp buradaki suyu ısıtıyor. Bu işlem tamamen otomatik, deponun içinde birde sıcaklık sensörü var, su ayarladığınız derecenin altına düşerse geri istenen sıcaklığa getiriyor suyu. Şimdiye kadar 2 kere devreye girdi, 3-4 gün süren yağmur olursa sıcak su olduğunu bilmek güzel oluyor.

Bunu yapmak için tabi sıfır inşaattan yerden ısıtma yapılırken çatıya günısı için 2, ısı pompası bağlantısı için 2 gidiş dönüş, yani toplamda 4 adet su borusu çekmeniz lazım. Ayrıca çatıya ve dış üniteye veri kablosu da isteniyor, evin içerisinde kumandanın konulacağı yere ve kölektöre bu kabloları götürmeniz lazım.

https://solimpeks.com.tr/urun/termos...t-serisi-300d/

Size link ararken fiyatı gördüm, ve şükrediyorum. İnşaatı tam zamanında yapmışız, biz bu fiyatın yarısının bile altına aldık bu ürünü. 1400 liraya da otomatik su ısıtma için 3 yollu vana almıştık. Şu anda aynı set demekki 15 bin lira.

ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön