View Single Post
Eski 15-02-2021, 11:29   #5
Melih Bakırlıoğlu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Narın kabuklarını ve içindeki beyaz yatağı, zarları da heba etmeyin, neden mi, bakın bilimsel çalışmalar ne diyor?...
Molecules dergisinde çok yakınlarda paylaşılan bir review (bilimsel çalışma özeti) makalede bu güne kadar nar kabuğu hakkında yapılan bütün bilimsel çalışmalar incelenmiş ve sonuçlar rapor edilmiş ve aslında bir ticari atık olan nar kabuğunda çok kıymetli fenolik bileşenler olduğu görülmüş. Fenolik bileşenler, Fitoterapide tedavi edici olarak kullanılan birçok doğal bileşeni içeren ana bir başlık, büyük bir madde grubu, özetle meyvelerdeki, sebzelerdeki, bitkilerdeki 'ilaç moleküller' Nar kabuğundaki fenolik bileşenler arasında punicalin, punicalagin, ellajik asit ve gallik asit gibi tanninler, antosiyaninler ve kateşinler gibi flavonoidler var. Bu kıymetli bileşenlerin insan vücudunda birçok farklı etkisi var; kansere karşı koruyucu, yangı giderici ve damar koruyucu etki gibi...
2014'te 'Anticancer Agents Med Chem ( Medikal Kimyada Antikanser Ajanlar) adlı dergide yayınlanan bir makalede narın hangi kısmının hangi kanserlere karşı koruyucu olduğunun bir tablosuçıkarılmış ve tabloda nar kabuğundaki punicalagin ve ellajik asidin hücre kültürlerinde bağırsak kanseri hücrelerinin hücre intiharına yönlendirilmesini artırdığı ve üreme hızlarını yavaşlattığı bilgisine yer verilmiş. Yine aynı tabloda nar kabuğu özütlerinin akciğer kanseri hücrelerinin yaşamaları için gerekli olan 'MPO' adlı bir enzimi bloke ettiğini gösteren çalışma künyesi paylaşılmış. Aynı madde grubu, meme kanseri hücrelerindeki 'aromataz' enzimini de bloke ederek meme kanseri hücrelerinin üremelerini engelleyici etki gösteriyor aynı tablodaki bilgiye göre. Yine 'tabiat aklı' ile 'beden aklı'nın o muhteşem ahengi ile 'kanser aklına' karşı mücadelesi...
Danışmanlık verdiğim kanser hastaları eğer aktif olarak kemoterapi aldıkları dönemde değillerse, katı meyve sıkacağında hazırlattığım iksire bir narı tüm olarak kabuğu ile birlikte eklerim. Siz de yapabilirsiniz, korumada da çok önemli, günde yarım nar bile yeterli, fazlası zarar zaten, katı meyve sıkacağında sıkıp salata sosu olarak bile tüketebilirsiniz. Şifa olsun, selam ve sevgimle...
Elif Güvelioğlu

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön