View Single Post
Eski 24-01-2021, 18:00   #17
mister73
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Gözden kaçırdığınız nokta şu; bahsedilen işlem yani bölünmüş bu alanlara ev yapmak kanun dışı; imar kanununa aykırı.

Hobi bahçeleri genelde iki şekilde karşımıza çıkıyor.

1. Kooperatif hisse devri/satışı şeklinde ve noterde yapılıyor. Tarlanın tek tapusu var ve kooperatifi kuran kişiye/tarla sahibine ait. Siz sadece kooperatife üye oluyorsunuz ve kooperatifin size sağladığı elektrik, sulama, güvenlik gibi imkanlardan yararlanıyorsunuz ve elinizde bir noter satış belgesi oluyor.

2. Tapuda yapılan hobi bahçesi satış işlemi ise genellikle miras yoluyla hisseli tapu haline gelmiş tarlalarda bu hisselerinin hisse sahipleri tarafından satılması şeklinde oluyor. Satın aldığınız hisse oranında tarlaya ortak oluyorsunuz ve elinizde bir tapu senedi oluyor.

Bu iki uygulamadan daha yaygın olanı ve sorunun asıl kaynağı birincisi. Ancak burada sorun olarak kastettiğim şey bu bahçelere ev yapılması. Yoksa bu bahçelerin sadece sebze meyve üretimi için kullanılmasında veya boş bırakılmasında bir sorun yok. Ama buradaki cazip nokta zaten bu bahçelerin yazlık gibi, doğayla iç içe bağ evi, yayla evi şeklinde pazarlanması/algılanması olduğu için üzerine ev yapmadan kullanan da neredeyse yok.

Umarım bu sefer daha açıklayıcı olmuştur ve asıl konu başlığını saptırmamıştır.

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön