View Single Post
Eski 07-10-2007, 17:27   #5
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Sevilay:
Arkadaşlar, Pubicalyx 282 üstünde gayet iri 8 yaprak var.
Mine hanım dahil bütün hocalar üstünde en fazla iki yaprak bırakmamız gerektiğini söylüyorlar biliyorsunuz.

Ancak ben bu yaprakların hangisini keseyim bilemedim ve kıyamadım.
Değerli hocalarım bana bu konuda,gerekirse çizimle bir yardımda bulunurlarsa çok sevinirim.

Cevap: (Mehtap hanım)

Alt resimde tuttuğunuz şekle göre dik duran,sağda ve solda ikinci sıradakiler kalmalı, diğerlerini kesin, gözleri fazla gömmeyin eğer toprağa dikecekseniz

Sevilay:
Bu durumda Sevgili Mehtap hanımın önerdiği gibi alttan ikinci sırada olan sağ ve soldaki yapraklar kalıyor,diğer 6 yaprak kesiliyor.

Ben hemen toprağa dikmeyi düşünmedim.Şimdilik hepsi suda duruyor.
O yaprakların çıkış yerinin üstüne kadar suda duruyor.
Yani kesilecek yerlerinden suyun içine giriyor.

Diğerlerini de aynı şekilde yaprakların çıkış yerine kadar suya koydum.

Yanlışım varsa uyarılarınızı bekliyorum.

Mehtap Hanım:
Kalan yaprağın gözü suyun içinde kalmamalı ki rahat sürebilsin.

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Havalar serinleyince bahçede mum çiçekleri başladı tomurcuklanmaya. Bakın yaptığımız işlem şu:
1.Bahçede açık havada,
2.Her akşam en az bir saat otomotik spring s sistemi ile sulanıyor.
3.Güneşin tam altında.
4.Rüzgar alıyor.
5.Başka hiç bir şey yapmıyoruz.
Sizlere tavsiyemiz aşırı korumadan vazgeçin. Şimdi tam zamanı atın balkona veya benzeri bir yere ve yukarıda bizim yaptığımız gibi hiç bir şey yapın.Perdenin arkasına saklamayın **** perdeleri pencereleri açın.


Mine hanımın tavsiyesi:
Köklenen çeliklerinizi kılcal kökler 0.5- maksimum 1 cm olunca sudan alınız. Yoksa yeni yetiştirme ortamınıza diken kırılmaları söz konusu olabilir. Aslolan köklerin nihai ortamda gelişmesidir. Bu bütün çelikler için geçerli.


İlknur Aşık’ın bir hatırlatması:
Mum çiçeği de asitli ortamlardan hoşlanıyor. Ben limon tuzu ile sulama yaptığımda gardenya, ful, ortanca ve mum çiçeğine sıradan veriyorum. Şu ana kadar da bir bozulma görmedim. Sanıyorum daha önceki yazışmalarda limontuzu, madensuyu veya limon mu olmalı tartışması yapılmış ve limontuzunun doğru seçenek olduğuna karar verilmişti

Sabah’ın hoya isimleri ile ilgili bir araştırması:

Heuschkel...: Hoya koleksiyoncusu Dexter Heuschkel’den adını almış.
angustifolia.: Dar yaprak demekmiş. Yaprağından adını almış.
Paziae........: Melez olan bu türün asıl adı Iris Marie imiş ve H. cembra x H. schneeii’den üretilmiş. Iris Marie adı da Hoya üreticileri David ve Iris Marie Liddles’dan gelmekte imiş.

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Çiçek tomurcuklarına gübre verilmez, hatta çiçeklenmeye başlamışsa bitkiyede verilmez.


Soru: (Sevilay)
Diktiklerime (köklenen çelikler) sık sık su vermeme gerek var mı?Yoksa sizden gelene(Büyük mum çiçeği) yaptığım gibi toprağı kurudukça mı vereyim?

Cevap: (Mehtap hanım)
Aşırı sulamayın ama toprağıda sakın kurutmayın. Toprak mutlaka nemli olmalı faaliyet başlayıncaya kadar.


Soru: (Şenol Dalkıran)
Merhabalar,bu güzel çiçekten bende de var ama ne yazık ki bir türlü büyümüyor.2 yıl önce küçük bir çelik olarak bir arkadaşdan almıştım,suda köklendirip normal çiçek toprağına ektim.Her yıl ancak 2- 3 yaprak açarak bu hale ancak gelebildi.Bu aralar yeni taşındığım evimde tüm gün güneş alan penceremin önünde duruyor,ve yine 1-2 filiz çıkarmaya başladı.Konu başlığı altında bazı bilgiler okudum,toprak karışımı,sulama gibi.Sulamada susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama toprağını değiştirmem gerekirmi,gerekirse hangi ayda yapılması doğru olur.Gübreleme yapamak gerekirmi ve çiçekçilerde satılan sıvı gübreler yeterli olurmu


Cevap: (Hoyadağ)
Uzman olmadığımdan benden daha tecrübeli arkadaşlara bırakmıştım soruları. Şu kadarını söyleyebilirim 4 aydır yanyana duran 5 mum çiçeğim var. Arkadaşları boy atma yarışında iken bir tanesi kımıldamıyor. Bakım ve ışık koşulları aynı olduğu halde hiç filiz vermiyor. Ancak birkez filizlenmeye karar verince hızlı büyüyor gerçekten. Sizinki de filizlenmeye başladığına göre bırakın büyüsün.

Ancak şu tavsiyeleri verebilirim. Kesinlikle ama kesinlikle aşırı sulamadan kaçının. İki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelisiniz. Okuduğum onlarca yabancı kaynakta aynı ifade geçiyordu. Aksi takdirde benim daha önceden başıma geldiği üzere kök çürümesine neden olabilirsiniz. Çiçeklenme dönemini bilemem ama normal zamanlarda toprağın kuruması bitkiye iyi geliyor. Bir de sulama yaptığınızda saksının tabağında bulunan suyu almalısınız, tabağında su kalmamalı kesinlikle.

Bir de sevgili uzmanımız mehtap hanımın tavsiyesine uyarak iple bağlamalısınız mutlaka. Benim Hoya Publicalyx sık yaprak veriyor pek uzamıyordu. İple bağladığımdan bu yana bitki anormal hızla uzamaya başladı(aman maşaallah diyelim)

Cevap: (Arzu Kasapoğlu)
Ama çiçeğiniz yeni filiz vermeye başlamış, sakın yerini değiştirmeyin. Ben iki ay önce balkonda duran ve güzel bir şekilde büyüyen mum çiçeğimi içeri aldım ve büyümesi iki aydır durdu. Bence toprak ve saksı değişimini seneye şubat-mart aylarında düşünün. Ben çiçekçilerde satılan sıvı gübrelerden kullanıyorum. Arasıra mum çiçeğinizin yapraklarına su püskürtün.

Cevap: (Mehtap hanım)
Merhaba Senol bey, mum çiçeğiniz sürmeye başlamış endişe etmeyin, fakat gördüğüm kadarı ile hem aşırı sulama var hemde tabakta su var.
Daha önce yazmıştım kesinlikle ip bağlayın sarılacağı yeri hissettirin, sarılıcı türlerin tamamı tutunacağı yeri hisseder ve oraya yönelir, yakın olursa işi kolaylaşır, yardımcı olursanız harekete geçecektir.
Burada herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir konuda şu, kullandığınız TORF sıfır gıda içeren, aslında biz çiçekçilerin hızlı ve çabuk köklendirmede kulladığımız bir meteryal. Kök gelişimi devam ederken yaprak gübreleri ile de üst kısmını geliştiririz. Sizler bu çiçekleri yetiştirirken en azından iyi bir bahçe toprağı ile yarı yarıya karıştırın, ticari kaygısı olmayan sizlerin pahalı malzemelere para harcamasına gerek yok.
Şu mevsimde toprağını değiştirmeyin.


Nevsune hanıma bir arkadaş tavsiyesi:
Geçen gün konuştuğum bir arkadaşım, mum çiçeğini sürekli budadığını, öyle salkım saçak evi dolaşmasından hiç hoşlanmadığını anlattı(tabii ben hayretler içerisindeydim). Devamlı da üstünde çiçek olduğundan söz etti.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön