View Single Post
Eski 09-12-2020, 15:38   #178
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tyilanci Mesajı Göster
Cevabınız için çok teşekkürler,
Açıklamalarınız gerçekten çok açıklayıcı oldu en azında bana bir referans değer vermiş oldunuz.
- Bu beslemedeki EC değeri ile drenajdaki EC değeri arasındaki bağlantı bütün sebzeler için geçerlimidir?
- Birde kafama takılan birşey var drenajdaki EC %30-%50 yüksekse kabul edilebilir diyorsunuz normalde beslemedeki EC nin drenajdakinden yüksek olmasını bekleriz, drenajdaki EC değerinin yüksek olması sanırım buharlaşmanın veya bitkinin su tüketiminin beklediğimizden yüksek olduğu ve EC değerini düşürerek sulama sayımızı veya sulama miktarımızı arttırmamız gerekir diyebilirmiyiz?.
şimdiden teşekkürler.
1. Evet topraksız ve katı ortam (perlit, kokopit, vermikulit, kum v.s.) bitki yetiştirmede her bitki için geçerlidir. Bu yüzden genel olarak "bitki" terimini kullanmaya çalışıyorum cümlelerimde. Akansu ve durgun su yöntemlerinde yaklaşık temelde aynı ancak uygulamada farklılıklar olacaktır diye düşünüyourm.

2. Örneğin kokopit için düşünürsek besleme ile verilen gübrenin "tamamı" bitki köklerine ulaşmıyor. Yani kokopit paketinin yüksekliği 15 cm diyelim, kökler paketin altına doğru büyüme gösterir, kök yoğunluğu alt kısımlarda oluşur. Ancak damlama sulama ile beslememizde yukarıdan damlatılan besin çözeltisi süzülerek aşağıya iner. Aşağı inen çözeltiden bitki kökleri emilim yapar. Yukarı bölgede kalan çözeltideki gübre içeriği ortamda kalır. Bu birikme çok hızlı olmamalı tabii ki. Hava şartlarına, sulama programına, kokopit hacmine, kokopit yapısına vs göre değişir. Bence 3-4 haftada bir genel bir yıkama (sadece su ile ya da ideali bence 0,5-1,0 EC arası besin çözeltisi ile) ile drenaj ec değeri tolere edilmeli. Eğer kontrol altında tutulabilirse tabii ki yıkama gerekmeden devam edilsin. Ancak pratikte bence drenaj ec si genel olarak bir kademe yüksek olur.

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön