View Single Post
Eski 08-11-2020, 15:30   #163
halcur
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 558
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Bu buğday türü siyez değil sayın Halcur.Bir sitede denk geldim tanesini 5 liradan almıştım 5 tane.Elimde 2 tane tohum kaldı ama çoğaltamadım malesef.Nedir ne değildir araştırdım yabancılar mucize buğday diyor bizdekilerse höyük buğdayı diyor,cam şişede kazıda bulunmuş bir sürü hurafe hikaye var farklı farklı.Araştırdığıma göre olgunlaşma süresi çok uzunmuş diğer buğdaylar hasat edildiğinde bu buğday daha yeşilmiş o yüzden çok tutmamış sanırım ama oldukça verimli ben geçen sezon tohum elde edemesemde bir tek kök 11-12'ye kardeşlendi ve her kardeşlenen bu şekilde buğday başağı verdiğini düşünürseniz.Başaklar ağırlıktan eğiliyormuş.Ben elde edemedim saksıda hastalandı buğday pası oldu.Ancak buğdayın geç olgunlaşma süresi her yer için uygun olmayabilir daha çok güney taraflarda belki hasat edilebilir.
Anladım. Kullandığım link/referans yanlış.

Aslında ismi ne olursa olsun organik/eski/modern olmayan bir buğday cinsi edinmek istiyorum. Amacım bu.
Bizim buralarda Karakılçık denen bir buğday cinsi var. Kozan-Feke-Kadirli-Karaisalı'nın dağlık bölgelerinde ekilirdi eskiden. Önce verimi düşük diye ekilmedi. Sonra üç katı para edince ekmek istedi insanlar ama bu sefer de Karakılçık'ın olgunlaşma döneminin diğer buğdaylardan farklı olması sorun çıkardı. Karakılçık hasada geldiğinde bölgede hiç biçerdöver kalmıyor. Bu durumda insanlar orakla kesip patos ile buğday elde etmek zorunda kalıyor. Bu da hem zahmetli hem de masraflı. Bu nedenlerle artık pek ekilmiyor. Ekilenlerden de ben şüpheleniyorum. Biz eskiden beri sadece karakılçık bulguru yeriz ama son zamanlarda yediklerimden hoşlanmadım. Bu nedenle şüpheye düştüm. Yine bu nedenle de orijinal bir buğdaya arayışım oldu.
Üretebilirsem elimden geldiğimce devam ederim. İşin hakkını veremeyeceğimi görürsem dar alanlarda ekip benim gibi tohum arayanlara ulaştırırım.
Her durumda bu yoldan devam. Niyetim bu.

Bilgilendirme için teşekkürler.

halcur Çevrimdışı   Başa Dön