View Single Post
Eski 29-09-2020, 16:25   #88
evat
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2018
Şehir: İzmir
Mesajlar: 16
2 yıl süren salep araştırmalarım ekim ve dikim Faaliyetlerimden Çıkardığım Sonuçlar. "Toprağınız Uygun değilse Hiç Ekmeyin."
Toprak: Salep bitkisi Her yumru ile ekim dikilen bitki gibi hem yumuşak kumlu Hemde yüksek mineral ve iz element sahibi topraklarda yetişebilen bir bitkidir. Dikkat ederseniz seven bir bitki demedim Yetişebilen bir bitki. Bu konu üzerinde yıllardır Çalışan ve Karadeniz bölgesinde Salep yetiştiriciği konusunda kitaplar yazmış ÖMER ÇALIŞKAN Salep Orkideleri Kitabında bahsettiği üzere çoğu salep türünün Hayat Döngüsü Şöyledir. 1 yumru olarak toprağa dikersiniz filizlenip fotosenteze başladıktan sonra bir yumru daha oluşur bu oluşan yumru bitkinin kendi hayatını süredürmesi için üretiği yumrudur. 2 yumrulu olarak büyümeye devam ederken toprak şartlarınız kumlu tınlı herdaim yumuşak hatta kum oranı normalden fazla İçeriğindeki forsfor ve potasyum ve iz element miktarları dengeli ise ayrıca geniş yapraklı ve yine yumrulu olduğu için Sulama da nerdeyse salatalık veya domates gibi düzenli ve yoğun olursa 3. bir yumru daha oluşur (Bazı ıslah edilmiş Türlerde). Nisan ve mayıs ayında çiçeklerini açtığında bitki köklenerek oluşan 3. yumru alınır ve tekrar geri dikilir " Bu işleme bitkiyi tahrik etme de deniyor". haziran ve sonuna doğru bitki tamamen sökülür. Bu arada 1.yumru ölmüş. 2. yumru İyice İRİLEŞMİŞ " 4-5-6." yumrular bile çıkmış olabilir. Peki Toprak yapısının bitki Gelişimine etkileri ne derseniz.
1- Toprak sertse Söküm dikme bitkiye zarar verirsiniz.
2- Sert toprakta yumru gelişmesi daha yavaş ve az olur. Çoğu kök sıkı toprakta yumruya dönüşmez.
3- Sert Toprak özellikle Kil oranı Sulama sıkıntılarına sebeb olabilir. Yılın 7-8 ayı toprağa elinizi daldıraileceğiniz yumuşaklıkta olmalı. Buda yüksek oranda Humus ve hatta Torf ortamında ancak mümkün olabilir. Eğer Toprağınız doğal halde bu şekilde ise yetiştiricik kârlı olacaktır. yoksa Dışardan Toprak Taşımayla Perlit taşımayla Toprak ıslahıyla yapacağınız yatırımın karşılığını almanız yıllar sürer.
Peki toprak Yapınız Uygun ya fide yumru Sorunu?
Salep Yetişriciliğin (Ülkemizdekii Çoğu tarım Ürününde olduğu gibi) Tohum ve fide satışı el altından faturasız sertifikasız yapılmakta. Bu konuda Henüz kooperatif veya muhatap olacak herhangi bir stk olmadığından tamamen fide tacirlerinin eline terk edilmiş durumdasınız. Hatta Salep YEtişriciliğinin bu kadar Kârlı olduğunu medya ve Sosyal mecralarda Reklamını da yapanlar bu fide ve Yumru Tacirleri. Sırf Yumrusunu satmak için " Abi bizim yumrumuzu taşa diksen çıkar " diyene bile şahit olmuşumdur. Zaten Tür ve ıslah çalışmaları tam yapılmamış olan bitki birde bu yamyamların eline bırakılınca tam bi cenderenin içine düşüyorsunuz. Dağdan söktükleri (toplamak yasak olduğu halde) yabani türleri bile fide yumru olarak satanı mı arasın. Kilo ile tartarken içine başka otlar karıştıranımı, ıslatanımı, yoksa dikilemeyecek kadar zayıf, kendi ana yumrusu mercimekten daha küçük olanımı. Buradada bir sürü hile hurda mevcut. Ancak Doğru Düzgün fide bulup ekip bunu çoğaltarak sizde bu fide satanlardan olabilirsiniz. Kendi hesap ve tecrübelerime göre fide çoğaltıp satmak kuru veya kurutulabir yumru satmaktan daha Kârlı.
Ekdik Topladık Sıra Geldi satmaya facebok a bi giriyorum salebin kilo 1200 tl olmuş bir başka sayfa salebin kilosu 1000 tl ne yalan söylüyelim bende bunlara baka baka bu işe giriştim. HANGİ SALEP 1000 TL. Farz edelim Çok iyi şartlarınız vardı ve 15 kilo kadar En yüksek müsilaj oranına sahip salep yetiştirdiniz. BUnu Çok iyi şartlarda (kÜf bakteri mantar') yapmadan haşlayıp kuruttunuz. ve öğütüp toz haline getirdiniz. İşte size 1000 Tl değerinde 1 kilo salep. İşte 1000 tl olan salep bu salep. Yani o bin lirayı kazanmak için daha çook çalışmanız lazım. Başka bir Örnek 15 kilo yaş salep ÇOK İYİ şartlarda hangi maliyetle nasıl Yetiştirilir. Salep cinsi çok yumru veren bir cins ise (kandırılmadıysanız) 5-6 kilo fide ile 15 kilo yaş salep yetişe bilir. Ama 15 kilonun içinde seneye ekeceğiniz yumrularda var. hepsini kurutursanız seneye tekrar yumru maliyeti olacaktır.6 kilo fide kilo 120 tlden 720 Tl yapar.
Kurutup toz olarak satma dışında yine yaş yumru olarak sizde piyasaya satabilirsiniz (kilo 80-100 civarı). Ancak yine bir takım tüccarların eline mahkumsunuz. Canı istemedimi 50 tl der veya almaz. zamanında zeytin tüccarının yanında çalışırdım. köylü akşama kadar emek emek 1 kasa zeytin toplar getirir bizim patron 25 krş der tuturur 1 kuruş arttırmadan köylüden alır.Köylü mecbur başka peşin para mal alan tüccarda yok. aynı zeytini başka kasaya aktarır yarımsaat sonra 5 tl ye satardı. O köylülere nasıl içim acırdı anlatamam size Ama işte piyasa koşulları. Zeytin gibi arz-talep dengesi yüzyıllardır oturmuş bir üründe bile böyle alış verişler oluyorken sizin salebinizi alacak doğru düzgün insan bulma gerçekten çok zor.
Bayya bi Uzattım kısa minik bir açıklama yazmak istedim ama uzun oldu. Yazımı Dahada devam ettireceğim tabi vakit bulursam. Hiçbir yerden kopyala yapıştır değil tamamen kendi özgün ve özgür fikirlerimdir. 2 Senelik Salep maceramda edindiğim tecrübelerim desem daha doğru olur. Salepten Ne Kadar Kazandın Diye sorarsanız. Sadece Tecrübe Kazandım.

evat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön