View Single Post
Eski 26-09-2020, 21:29   #41
E.Kahraman
Ağaç Dostu
 
E.Kahraman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2020
Şehir: İstanbul - Edirne
Mesajlar: 548
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sn. E.Kahraman;

Düşünce güzel uygulamada bana göre biraz sıkıntı var. Gördüklerim;

Gül göz aşısını vişnelere ben düştüğü zaman yapmaya başlıyoruz. Bu durumda göz tuttuktan sonra sürüyor.
Ağustos sonu eylül başı anaçta ve aşıda kabuk ve göz rahat kalktığı zaman yapılması durumunda durgun göz aşısı oluyor. Gözün kaynaması ancak sürmemesi gerekiyor. Nedeni ise süren gözün taze olması nedeni ile kışa dayanamayıp ölmesi. Ben gülde durgun göz aşısı denemesi yapmadım. Ancak en güzel bu şekilde olabilir diye düşünüyorum.

Sanırım aldığınız göz üç yaprak üzerinde gülün hemen altından alınmış göz. Ben budarken üç parçalı olan yaprağın altındaki beş parçalı olanın üzerinden keserim. Bu şekilde yaparsanız gülünüz hemen yeni sürgün verip gül verir. Daha güçlü olur. Bu nedenle aşı yapacağım gözü de beş parçalı olan yaprağın gözünü tercih ederim.

Aldığımız gözün iç kısmının resmini gördüğümüzde bir boşluk görüyoruz. Karşılığına baktığımız zaman ise bu boşluğun olduğu yerde bir yumru göreceksiniz. Dıştan baktığımızda ise gözün sürmeye başladığını görüyoruz. Gül veya başka bitkiyi aşılarken gözün sürmemesi gerekiyor. Göz sürmesi durumunda boşluk olmakta asıl çıkıntı sürmesi gereken yer dalda kalmakta. Bu durumda göz kaynasa da süremiyor. Öncelikle düz bir şekilde birleşik olarak gözün altının görünmesi gerekiyor.

Muhtemelen gözü kabuğun kalkmaması nedeni ile biraz zor çıkardınız. Göz ve T yaptığınız anaç üzerindeki yerin kadmiyum tabakasının hiç zarar görmemesi gerekiyor. Asıl kaynaşma bu kısımda oluyor.

Göz aldığımız kalemin sağlıklı olması gerekiyor.

Bağladığınız ipin aşı bandı veya şekercilerin kullandığı rafya (300 metrelik olanından ve yumuşak ) olması durumunda tam olarak hava almayacak şekilde gözü sarabilirsiniz.

Aşı yaptıktan sonra üst tarafta bir göz bırakarak kesiyoruz. Nedeni göze daha fazla enerji gitmesi. Göz sürmeye başladıktan sonra da o bıraktığımız gözü ben kesiyorum.

Kolay gelsin. Başarılar dilerim.
Çok teşekkür ediyorum sn. Muda, bunlar çok kıymetli bilgiler. Benim yaptığım aşılama tabi acemice ya tutarsa.

E.Kahraman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön