Konu: Roka
View Single Post
Eski 14-06-2020, 13:48   #236
AS89
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Merhaba,

18 Mart'ta roka ektim. Bu benim ilk rokam ve aynı zamanda ikinci ekimim. Biraz internetten araştırma, biraz deneme yanılma ile ilerliyorum. Kısacası bahçecilik konusunda oldukça bilgisiz olduğumu ekleyerek başlamak isterim

Daha önce capcanlı olan rokalarım son 1 haftadır kurumaya başladı. Özellikle gece vakti sanki yapraklar suyunu çekiyor (büzüşüyor) ve toprağa yapışıyor, gündüzleri biraz daha canlı hale geliyor. Gündüzleri balkonun direkt güneş gören bir köşesindeydi, bu sebeple 1 haftadır biraz daha gölgelikli bir bölgeye taşıdım. Bununla birlikte roka yapraklarımda en az 2-3 haftadır beyazlıklar gözlemliyorum.

Rokalarımın en gür ve sağlıklı göründüğü günlerde hasat yapamadım. Bugün fırsatım oldu ve saksıyı incelemeye karar verdim. Açıkçası bu haliyle rokalarım hiç de sağlıklı görünmüyor. Kafamda da pek çok soru işareti oluştu (Birkaç tanesini bu başlıkta önceki yazışmalarda da gördüm ancak tatmin edici bir cevap bulamadım). Aşağıya çeşitli resimler de koyuyorum.

Sorularım şu şekilde;

1) Roka yaprakları üzerindeki beyaz noktalar nedir? Yıkamakla geçen bir şey değil. Rokada bir hastalık olabilir mi? Veya çeşitli hareşatın vb. kalıntısı veya larvası olabilir mi? Rokalar bu haliyle yenilebilir mi?

2) İlk resimde en solda çok uzun bir dal göreceksiniz. Dalın hafif dikenli olduğuna da dikkat çekmek istiyorum. Bu nedir acaba? Roka değil de yabani ot mudur? Sökmem gerekir mi?

3) RESİM 5'te göreceğiniz üzere tomurcuklanma gibi birşey var. Rokada böyle birşey neden oluyor? Bu, önceki sayfalarda da okuduğum "tohuma kaçma" durumu mudur? Eğer öyle ise bakıma devam ederek seneye tohum alabilirim sanırım.

4) Sararmış/kurumuş roka yapraklarını temizledim ancak atmadım. Bunları toprağa karıştırsam toprağın zenginleştirmesi için faydalı olur mu? Faydalı olacaksa; direkt toprağın üstüne koyayım mı (örter gibi) yoksa toprağın 1 cm. içine vb. mi gömeyim?

5) Sararmış rokaları topladığım kasede fark ettim. Hızlı hızlı hareket eden nokta büyüklüğünde canlılar var. (RESİM 3'te 10-15 kat büyültülmüş halini bulabilirsiniz). Bunlar nedir acaba? Bit midir? İlk soruda sorduğum yapraklar üzerindeki beyazlıkların sebebi olabilirler mi? Bu canlıların olması normal midir? Doğal ilaçlama (limonlu/sirkeli su vb.) yöntemlerle uzaklaştırabilir miyiz? Yoksa rokadan ümidi keserek yeni toprak ve tohumla tekrar mı ekim yapmalıyız?


Cevaplayanlara şimdiden teşekkür ederim.

FOTOĞRAFLAR:
1) Genel Görünüm:


2) Bir yaprağın detaylı görünümü:


3) Böceklerin 10-15 kat büyütülmüş hali:


4) Kuru yapraklar


5) Bu nedir? Çiçeklenme veya "tohuma kaçma" dediğimiz şey midir?


6) Topladığım "yenilebilir" statüdeki kurumamış rokaların yıkanmış hali. Yıkanınca beyazlıklar geçmedi.

AS89 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön