View Single Post
Eski 30-05-2020, 12:01   #252
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi amuharrem Mesajı Göster
Genel bir soru sormak isterim. Netten araştırdığımda çelik yapı iyi diyen var, beton iyi diyen de var. Çelik yapılar ile kıyaslandığında hangisi tercih edilmeli.
Isı, ses, maliyet, kullanım, deprem dayanaklılığı vs. Bu konuda bilgisi olan **** araştırması olan biri var mı acaba? Var ise bilgi ve tecrubesini paylaşabilir mi?
Çelik, prefabrik vb yeni moda olan tarzlar. Konteyner dahil prefabrik türü yapılar birkaç yıl sonra bakım istemeye başlar. Bina ömrü boyunca bakım yapmak zorunda kalırsınız.
Yapıları gereği hafif malzemeler kullanıldığından ömürleri de uzun değildir. Özellikle yaz dönemi sıcakla baş etmeleri olanaksız. (Yalıtım ısı geçişini yavaşlatır, durdurmaz.) Yağmur sesi de geçer. Ses yalıtımı mükemmel değildir.
Sonuçta, hızlı ve pratik görünmesine karşın sürekli sorun üreten yapılardır.
Yeni binaya mantolama yapmak da teknik anlamda akıl dışıdır. (Binayı delik deşik edip, yalıtım yapıştırmak çözüm üretmek olmaz.)
Deprem açısından bina olabildiğince hafif olmalı. Gazbeton duvar yalıtımı da hafifliği de sağlar. Yalıtım tuğlaları ile de olur. Asmolen döşemeden uzak durun. Kolon ve döşeme betonunu tek seferde döktürün. (Ustalar kolaylık için kolonu önce döker. Depremde, birleşme yüzeylerinden sorun çıkıyor.)
Geleneksel betonarme binalar ile yarışacak bir teknoloji ve maliyet henüz yok. Tek kat prefabrik yerine tek kat gazbeton yığma bina daha pahallı olmaz. Bir kere yaparsınız. İstediğiniz zaman eklenti de yaparsınız.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön