Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 03-05-2020, 16:37   #1399
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
14.04.2020 bahçenin hali; yabani otlar yeşermiş, çoğunun adını unuttum ama hatırladıklarım arasında papatya ve karahindibalar oldukça çok, tek tük tohumdan yayılmış menekşeler boy gösteriyor, yoğurt çiçekleri de menekşeler gibi tek tük topraktan çıkmış. Aslında o gün toprağın tavı daha iyiydi ve otlar fazla boylanmamıştı.

Name:  14.04.2020.jpg
Views: 474
Size:  70.4 KB

Bir sonraki hafta benzinli çapa makinemiz ile (weima) sürdük, toprak yer yer nemini kaybetmiş, otlar da boylanmıştı. Dolayısıyla çapalamak daha zor oldu. Yeri gelmişken bir kaç bilgiyi sizinle paylaşayım, bir kaçını daha önce de yazmıştım. Toprağı sürekli dürtüp durmak pek istenen bir şey değil malumunuz. Yani aklımıza geldikçe makineyle çapalıyayım, traktörle süreyim diye toprağın yapısını bozmamak lazım. Ancak zamanında ve gereğince yapılan toprak işlemesi; misal bakterilerce alınan azotun bitkilerin kullanımına sunulmasını kolaylaştırır, köklere ve topraktaki bakterilere oksijen ulaşımını sağla, toprağı kabartarak tohum ekimine daha uygun hale getirir, zararlı larvaları dışarı çıkararak yok edilmelerini sağlar vs. Normalde toprak 15-25 cm. arası işleniyor. 4-5 yılda bir derin işleme yapmalıymışız, yoksa üst tabakada 'taban taşı' denen sert bir tabaka oluşarak köklerin derinlere gitmesini engellermiş. Bir sonraki sene bu işlemi yapsak iyi olacak demek ki.

Birinci viteste ve ikinci viteste birer tur ile iyi yapmışım canım. 20.04.2020

Name:  20.04.2020 bahçe sürüldü.jpg
Views: 501
Size:  70.1 KB

Her yıl az çok yapıp bir türlü kullanmayı beceremiyorduk ama geçen yıl etrafını falan düzgünce çevirerek yerini de kaybetmeden iyi kötü kompost oluşturmayı becerebildim. Toprağı biraz kazdım altına dal parçaları koydum, marangozdan aldığım talaş + çim (ekerken kullandığım perlit te karışmış biçim esnasında) + biraz yolduğumuz otlar + toprak + mutfak atıkları + hayvan gübresi, sulayıp karıştırarak üzerini çuvallarla kapadım. Geçen yıl sıcaklığını kontrol ettiğimde 60 derecelere ulaşmıştı.

Name:  20.04.2020 kompost uzak.jpg
Views: 467
Size:  70.5 KB

Pek çok işin olduğu gibi kompostun da uzmanı @ Meyvelitepe gibi uğraşıp inceleyemesem de yakından bakınca fena olmamış gibi duruyor. Bu yıl domates ve biber fidelerini dikerken yatağa bundan koyayım diyorum. Biraz solucan gübresi, bulursam leonardit (bu yıl ilk turda bulamadım, umarım bir kaç hafta sonra fideleri dikmeden önce bulabilirim) üzerine de fideler..

Name:  20.04.2020 kompost.jpg
Views: 472
Size:  70.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön