View Single Post
Eski 22-04-2020, 10:04   #12
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 714
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedat999 Mesajı Göster
Herkese merhaba. Yaklaşık 10 yıldır aynı sorunu yaşıyorum. Fideleri alıp şaşırtma yaptıktan sonra hep aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum. Almış olduğum fideler çok canlı çok güzel. Ne zaman ki toprağa koyarsam 2 gün sonra hafiften morarma başlıyor. Renk çok koyulaşıyor. yaprakların bazıları sararma yapıyor. Kaç tane ziraat mühendisi arkadaşa gittim. Resimlere bakarak her biri bir yorum yapıyor. Bir çok ilaç denedim. Bitkiler ya gelişmiyor. ya da çoook yavaş büyüyor. Yalnız 2 kişi bana toprağından olabilir dediler. Yani toprak killi. Ve aşırı tuzlu.
Fakat şöyle bir durum var. Aynı toprakta sera içi dikim yaptığımda (Şubat ayı için söylüyorum) bitkilerde bu sorun olmuyor. çok hızlı ve sağlıklı büyüyorlar. Aynı alanda serasız dikimde bu durum oluyor.
Ancak emin olduğum bir şey var ki sorun toprakta. Neden derseniz bitkiyi toprağa koyana kadar srun oluşmuyor. Bu toprakta bir şey eksik veya fazla. Eğer tuzlu ise çözüm nedir. Tuzlu değil ise çözüm nedir. Özellikle domates ve salatalık çok etkileniyor. Biber diğerlerine göre daha az etkileniyor. özellikle ilk resmi gören bir ziraat mühendisi topraktaki şu tuza bak dedi.
Teşekkürler
Tuzun kimyasal bileşimi önemli.
Ektiğim yerin yarısı killi toprak. Ama bitki yetişiyor, meyve de veriyor. Suladıkça üst bölge katılaşıyor, sıkışıyor. Çapalıyorum, aşağıya su geçmeye başlıyor. Domates derine kök salan bitki değil.
İlçe tarım yardımcı oluyor. Toprak analizi yaptırdım. Toprakta mineral var ama organik madde yoktu. Kompost, hayvan gübresi vb ile arttırmaya çalışıyorum. Bellediğim zaman sizinki gibi keseklerim oluyordu. Bu yıl daha küçük.
Analizde kalsiyum fazla görünüyordu ama domateslerin altı kalsiyum eksikliğinden kararıyordu. Bir yıl sonra tabandan kükürt-kalsiyum karışımı bir düzenleyici kullanınca sorun kayboldu.
Analiz yaptırarak başlarsanız, sorunu kavrayabilecek duruma gelebilirsiniz diye düşünüyorum. Killi toprağın nem tutmak gibi bir avantajı da var. Fide yetiştirirken kum ve gübre ile karıştırıp kullanıyorum. Fideler büyüyor.
Killi toprağa fide dikerken; kökü yerleştirip etrafını toprak doldurduğum zaman bir bardak kadar su ile o bölümü ıslatıyorum. Sonra gövdeye kadar toprağı tamamlıyorum. Can suyunu veriyorum. Üst katmandaki kil suya doyup aşağı gelene kadar kök kurumasın, amaçlı.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön