View Single Post
Eski 01-04-2020, 23:31   #204
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Öncelikle şunu söyleyeyim. Kalıp olarak plastik bardak kullanmak pek alışılagelmiş bir şey değil.

Kendinize tahtadan çok güzel bir kalıp yapabilirsiniz. 10 santim yüksekliğinde dört kenar, tabanına da bir tahta, güzelce vidalayın. Büyüklüğünü istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben seneler önce yapmıştım bir tane, onu kullanıyorum hala. Eni 35 cm, boyu 45 cm kadar. 3-4 kg sabunu mükemmel yapabiliyorum.

Formulasyon için soapcalc kullanmanızı kuvvetle tavsiye ederim.

Soapcalc'da hemen hemen tüm yağlar, sabunlaşma oranları, yağların nitelikleri, birden fazla yağ kullanılması durumda ortaya çıkacak sabunun özelliklerine varana kadar her şeyi hesaplıyor. Sonunda kullanacağınız reçeteyi bir pdf dosyası olarak size veriyor. Sabunu yaparken reçeteyi önünüze koyabiliyorsunuz, hem de saklayabiliyorsunuz.

Sabunu yaparken uygulanan prosedür de çok önemli.

Karıştırma işlemine başlamadan önce kostik çözeltisi ile yağ karışımının aynı sıcaklığa getirilmesi önemli. Sıcaklık 30 derece civarında tutulursa karıştırmaya pek zaman kalmıyor. 40-45 derece civarı iyi karıştırma için daha çok zaman veriyor.

Kalıbın içine önceden güzelce yağlı kağıt döşüyorum (yoksa kalıptan çıkaramazsınız).

Karıştırmak için mutlaka mekanize olmak lazım. Ben bir el blenderi kırdıktan sonra, bir tane plastik ısı yalıtımı dübelinin geniş kısmını üçe kesip kanatları hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi yaptım. Sap kısmının ortasına da 100'lük bir çivi koyup (yalpalamaması için) şarjlıya koyup matkap hızında, karışımı kabın altına yönelterek, hava kabarcığı yapmayacak şekilde uzun bir süre karıştırıyorum.

Yeterince karışıp bıraktığı iz kalınlaşmaya başladığında kalıba döküyorum. Sonra da oda sıcaklığında bir yerde, kalıbın üzerine kalınca bir mukavva kapatıp (mukavva sabuna değmiyor) üstüne de ağırlık koyuyorum. Böylece 24 saat kalıyor, yavaş yavaş soğuyor. Mukavva hem yeterli izolasyon sağlıyor hem de yoğunlaşan nemin sabuna damlamasına engel oluyor.

24 saat sonra, kalıptan çıkarıp düzgünce el sabunu olacak büyüklüklerde kesiyorum. Keserken muhtelif aletler kullanabilirsiniz. Bir testerenin tersi, geniş ağızlı spatula vs. hepsi iş görür.

Kesilen kalıpları bir mukavvanın üzerinde aralık bırakarak dikine diziyorum. Bağıl nem oranı düşük ortamda en az 2 ay böyle kalıyor. 2 ayın sonunda çok sert oluyorlar.

Yaptığım, birbirinden farklı son üç reçetenin resmini koyayım, okunur mu bilmem.

Name:  reçete1.jpg
Views: 773
Size:  72.5 KB

Bu bir defne sabunu reçetesi. %40 defne yağı içeriyor.

Name:  reçete2.jpg
Views: 789
Size:  71.7 KB

Bu bir beyaz sabun

Name:  reçete3.jpg
Views: 763
Size:  70.6 KB

Bu da önceki reçetenin shea yağlı versiyonu. Bunu evde özel istek üzerine yaptım. Bu sabunda ayrıca hesaplamanın dışında Argan yağı, Buğday yağı ve Borage yağı kullandım. Bu yağları sabunu karıştırıp reaksiyon büyük ölçüde tamamlanırken, karıştırma süresinde ince de olsa iz bırakırken ilave ettim. Yani bu yağlar sabunlaşmadan sabunun içinde kaldı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön