View Single Post
Eski 20-03-2020, 09:30   #59
yoleri
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
Bolca tadilatını yaptığım 50-150 yıllık dede büyükbaba ata evleri için tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Her bölge bol ve ucuz olan malzeme ile ev yapar.Coğrafya derslerinde bile bilgi sorusu olarak gelir.

Ahşap iskeletli kerpiç evler yığma kerpiç evlere göre daha avantajlı ve güzel görünse de ikisi de çok zahmetli.Toprak içinde asbest vb zararlı madde barındıran bölgeler için öncelikli risk bunu göz önünde bulundurmalı.
Kerpiç ev yapmak için Bolca vakit , iş gücü , ağır spor arzusu ; , Yaptıktan sonra ; sürekli dökülen toz toprak kısımları tamirat tadilat , sansar fare gedikleri ile uğraşma hevesi ,kışın her odası soğuk hava deposu olan odalara ayrı ayrı soba kurma gayretiniz var ise kerpiç ev tavsiye ederim.
Kerpiç evler , özellikle ahşapsız yığma kerpiç evlerin esnemesi gereken kısımları kırılarak döküldüğü için deprem anında ölümcül oluyor.Ahşap iskeletli olanlar ise tam tersi. oldukça esnek (depremde salıncak gibi sallanmıştık)
Ana malzeme olarak illa toprak seçilecekse sıkıştırma toprak + ahşap iskelet **** saman balya ana duvar + ahşap iskelet çok güzel bir seçim. Ama her halükarda iç yaşam alanları toprak + kireç sıvama ile çok zahmetli . İç yaşam alanları için seramiklenmiş killi sıvama **** osb levha bence çok makul .
TRT belgesel de sıkıştırma toprak evle ilgili çok güzel bir belgesel vardı bence toprak ev isteyenler seyretmeli .

Sermamikleştirme sıvama ile sanatsal bir çalışma örnekleri



yoleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön