View Single Post
Eski 14-02-2020, 14:16   #225
kutsalangemon
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-01-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi insancık Mesajı Göster
Selamün Aleyküm

İnatlaşmak için söylemiyorum, ancak abarttığınız gibi değil, akdenizin çoğu yerindeki nem kaydadeğer. Özellikle iskenderun, adana, mersin tarafı felaket. Gittiğim bir çok ülke de mevcut: örneğin, tam tropik Cidde(arabistan) biraz nemli idi, tam tropik olmayan Nepal,in sıcak kentleri bizim akdeniz sahillerinden daha rahat, nepalde hindistan cevizleri var ve meyve veriyorlar, hatta çoğu bölge yılın bir kısmında yağışta almıyor, ayrıca tam ekvatoral iklim olan maldivlerde bile o kastettiğiniz bunaltıcı havaya rast gelemedim. Ancak bunaltıcı olan tropik bölgeler de elbette duydum, hindistanın bazı bölgeleri, floridanın bazı bölgeleri, meksika ve körfezi civarı gibi... Her bölgenin kendine has bir ölçütü var.

Mevzu şu, şunu söylemeye çalışıyorum, nemli omayan, fazla yağış almayan ve tropikal olmayan bölgelerde de hindistan cevizi ağaçları var ve meyveye oturabiliyorlar.

Madem ithalat yasağı da kalktı, en azından bir kaç yaşında bari genç fidanlar atıyorum nepalde çoğaltılıp Türkiye iklimine uyarlanabilir, çünkü ülkemiz iklimine en yakın iklim nepal bölgesi gibi... Selametle, fikirlerimi istişare etmek istedim.
Merhaba

Neden inatlaşalım konuştuğumuz konu bitkiler Verdiğiniz örneklerde paralel uzaklığı olarak Türkiye'ye en yakın konum olan nokta Nepal fakat ortalama 27 derece paralelinde yer alan Nepal en güney noktası 36 derece paralelindeki Türkiye'den 900 km kadar daha Ekvator çizgisine yakın ve Nepal'de Muson iklimi hakim. Nispeten soğuk kış aylarında çok az yağış alıyor fakat sıcak yaz aylarında anormal derecede yağmur yağıyor. Bizde ise bu durum tam tersi. Nepal iklim anlamında Türkiye ile hiçbir benzerlik göstermez. Türkiye'de Muson iklimine benzer bir iklim de yoktur.

Hindistan, Meksika ve Florida gibi yerler de tropikal ve ekvatoral iklim kuşağı içerisinde bulunuyor. 25 derece enleminde bulunan ve ekvator çizgisine bizden 1100 km daha yakın Miami'de bile tropikal kasırgalar sebebiyle zaman zaman sıcaklıklar -5 derecelere düşüyor ve her yıl birçok tropikal bitki ne yazık ki bu soğuğa dayanamayıp ölüyor.

Cidde'de kuru çöl iklimi hakimdir. Yağış yok denecek kadar azdır. Cidde sahildeki hindistan cevizi ağaçları sürekli olarak sulanmakta ve nemli kalmaları sağlanmaktadır. Benzer durum Dubai'de de var.

Yine de Güney Kıbrıs'ta Stelios adlı bir ağaçsever arkadaşımız bir hindistan cevizi yetiştirmeyi başardı. İlk yıllarda kış aylarında hindistan cevizini elektrikli soba ile ısıttı ve kış yağmurlarından korumak için üzerine branda serdi. Şimdilerde 10 yaşını geçen hindistan cevizi oldukça bodur bir görünüme sahip ve her kış yaprakları yanıyor.

kutsalangemon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön