View Single Post
Eski 05-02-2020, 10:46   #8
morladim
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Merhabalar,

Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

@celalamca

Bu tür bir sorun direk yakın çevremde birinin başına gelmediği için onların mal müdürlüklerindeki kontrolü yapmalarını sağlayamıyorum fakat ben kendim işlem yapacağımda kontrol edeceğim adımlarda mal müdürlüğü de olmalı gibi bir şekilde sonuç çıkardım.

Alacağım arazi kesinlikle tapulu olacaktır. Buna rağmen arsanın mal müdürlüklerindeki son sahibi, tapudaki resmi sahibi ile örtüşmeli. Örtüşmüyorsa böyle bir imkan varmı bilmiyorum ama tapu kadastroda arazinin satış geçmişini görebilirsem mal müdürlüklerindeki ile karşılaştırabilirim.

Örneğin arazinin son sahibi araziyi başka bir kişiden tapu kadastroda yapılan satış ile almış olabilir, bu satışın mal müdürlüklerinde gözükeceğini düşünmüyorum. Bunun kontrolünü ancak iki kurumunda elindeki geçmiş kayıtlarını alıp karşılaştırarak öğrenebilirim.

Buraya kadar herşey benim için anlaşılırdı, şimdi 2. yazımda vermiş olduğum örnekleri tekrar ele alırsam. Bir arazi düşünelim, tapuda borç veya sit alanı gibi sıkıntıları yok, her şey normal. Mal müdürlüğünde ki satış geçmişi ile tapudaki satış geçmişi birbiri ile örtüşüyor. Fakat bu arazi mal müdürlüğünde kaydı olan 10 yıl önceki sahibi tarafından o dönemde noterden farklı kişilere de satılmış. Satın alan 10 kişinin 9'u bu araziyi gidip mal müdürlüğüne şerh ettirmemiş, sadece 1 tanesi ettirmiş. O kişide benim şu anda araziyi alacağım tapudaki resmi sahibi. Bu şerh işlemi yapmamış 9 kişi elindeki noter evrakları ile bana dava açabilirler mi ?

Benim köylüden, emlakçıdan , çevremden duyduğum, bazen birebir iletişimim olduğu mağdur kişiler yukarıda verdiğim örneğin içine mi girmektedir. Bunun hukuksal bir cevabı olmaması muhtemel çünkü olsa bu kadar insan mağdur olmazdı, sorunlar çözülürdü. Ben şu ana kadar sadece 1 kişiden bu sorunun üstesinden geldiği bilgisini aldım. O kişi de noter satışı ile devir alan diğer arazideki hak sahiplerine onların ödediği miktarı ödemişti. Kendisi yakınım veya çevremde birisi olmadığı için mahkeme kararına ulaşabilecek bir durumda değilim ama bu durumdaki bir emsal karar ile bir çok kişinin yaşadığı sorunun çözüleceğine inanıyorum.

@Portakal Rengi @Kozanli

Eminim noter ile alakalı bu konularda da insanların bilmek istedikleri, merak ettikleri konular vardır.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön