View Single Post
Eski 01-02-2020, 01:06   #6
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yaptığınız yumurta kabuğu işlemine dair birkaç şey söyliyeyim.

Birincisi;
Yumurta kabuklarını sirke ile reaksiyona soktuğunuzda kalan çökelti hala kalsiyum karbonat. O kadar çok çökelti kalmasının sebebi, kalsiyum karbonatın tamamını reaksiyona sokacak kadar asetik asit kullanmadığınız için. Bunun için kimyasal reaksiyonun formülüne göre molekül ağırlıklarından yola çıkarak gereken miktarda asetik asit kullanmanız lazımdı. Yeterli asetik asit kullanıldığı takdirde yumurta kabuklarından geriye eser miktarda kalsiyum bileşiği olmayan kalıntı kalır.

İkincisi;
Sirke ile reaksiyona giren kalsiyum karbonat, kalsiyum asetata dönüşür. Anladığım kadarıyla kalsiyum asetat çözeltisini döküp, kalan kalsiyum karbonatı solucanlara veriyorsunuz. Oysa vermeniz gereken kalsiyum asetat. Kalsiyum karbonatın ne solucan mamasında ne de nihai gübrede bir işlevi olmaz.

Üçüncüsü;
Bitkisel mutfak atıklarında kalsiyum oranı zaten hayli yüksektir. Mamadaki işlenebilir kalsiyumu çok yükselttiğinizde gübredeki alınabilir kalsiyum da çok yükselir. Bu da kalsiyum-magnezyum dengesini bozar, köklerin potasyum alımınına da olumsuz etki yapar.

Dördüncüsü;
Siz zaten kalsiyum asetatı döküp kalan kalsiyum karbonatı mamaya karıştırdığınız için ve kalsiyum karbonat suda çözünmediği için üçüncü maddede saydığım olumsuz etki olmayacak ya da (ıslak çökeltideki kalsiyum asetat sebebiyle) çok az olacaktır. Bir bakıma yumurta kabuklarıyla yaptığınız işlem biraz etkisiz eleman oluyor

Beşincisi;
Yumurta kabuğundan alınabilir ve suda çözünebilir kalsiyum yapmak çok nadir durumlarda gereken bir şey. Çünkü kalsiyumu eksik toprak hemen hemen hiç görmedim. Bitkilerin kalsiyum alamaması çoğu zaman toprakta alınabilir kalsiyum eksikliği olduğundan değil, toprak kimyasının uygun olmamasındandır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön