View Single Post
Eski 29-01-2020, 22:18   #35
ancestral
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
- Tesviye

Bizim cahilliğimize geldi, projelendirme ve mimarla görüşme, izin alma aşaması öncesi madem kuyu için kepçe gelecek, arazi de düzlensin dedik. Normalde yapmamamız gerekiyormuş fakat arazinin ilk halini gördükleri ve orada hayvancılık yapılamayacağına ikna oldukları için çok problem etmediler. Tarımsal araziyi izinsiz tahrip etmek normalde suç. Bizimkini tarıma uygun hale getirmek olarak yorumladılar, eğim çok çok fazla idi çünkü. Ayrıca inek ahırında mesela, arazide en fazla %2 eğim ve ahırın, mera alanının güneye bakması gibi ilginç istekler de mevcut. Biz de istemeden bunlara uymuşuz zaten. Üzerinde ağaç vs de kesmedik, problem yaşanmadı yani.

Arkadaşlar, tarımsal araziler 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na bağlı ve alacğaınız her türlü izin, imar, ruhsat, abonelik, bu kanun ne derse ona göre oluyor. Bu kanuna göre mutlak, özel ve marjinal tarım arazileri olmak üzere 3 ana başlıkta sınıflandırmalar ve bunlarında anltında onlarca arazi sınıfı var. Arazinizin bunlardan hangisine ait olduğuna bakılarak imar izni ve belediyeye görüş bildiriliyor.

Kanun olabildiğince toprağa az müdahale üzerine kurulu bir kanun. Yani bahane verirseniz size hiçbir şey yaptırmama hakları var. Öte yandan, gerekli altyapıyı hazırlayabileceğinize ikna eder ve taahhütleri verirseniz 500-1000m2 ye kadar bile inşaat yapmanıza da izin veren bir esnekliği var. Bu alana teras, rampa, konut, ahır, avadanlık vs her şey dahil şekilde hesaplanıyor. Balkonlar bile dahil. Belediye kendi maksimum yükseklik vs gibi kriterleri karşıladığı sürece projeyi tarım müdürlüğünden geldiği gibi onaylayıp imar veriyor.

Misal, 250 metrekare ahır yapın, burada 25 baş inek besleyebilirsiniz diyorlar, ama 250 metrekarenin haricinde dışkı ve idrar için önceden belirlenmiş kanallar ve kuyular istiyorlar. Bu kuyuyu bile imara dahil ediyorlar. Detaylarını sonra anlatacağım ama 3 dönüm seradan, 125 baş koyuna, 60 adet cevizden, 25 adet büyükbaş'a kadar çeşitli kombinasyonlarda 25 metrekare'den başlayan ve binlerce metrekareye kadar büyüyebilen yapıları tamamen yasal olarak yapmanız mümkün. Arazinize özel imar çıkıyor bir nevi.

Tabi bu binaların hepsi bir tarımsal tesisin parçası oluyor, yani 25 tane inek besliyorum diye 500 metrekare malikane yapamıyorsunuz.

- Jandarma'ya şikayet edilirseniz ne olur

Başımıza birkaç kere geldi. Oldukça ilginç köylü fantazileri ve komik bir hayal güçleri var. Şikayetin birinde otel yapıyormuşuz, diğerinde define çıkarmışız, öbüründe ise arazide ceset bulunmuş.

Hakikaten aklım almıyor. Köylü kısmının hiç işi gücü yok bunlar nasıl yalanlar. Neyseki jandarma komutanı aklı başında birisi, adam biliyor neyin ne olduğunu 3 kere geldiler sonra baktılar köylü gıcıklığına yapıyor bıraktılar.

Ama kaçak iş yapıyorsanız şikayet elbet olacaktır, jandarma ilk müdahale birimi. Kaçak inşaatta, yasak madde ekiminde, ağaç kesmede para cezasını geçtim, işin ucu hapis yatmaya gidiyor artık.

- Kuyunuzda su çıkarsa ne olur

DSI raporumuz çıktı ama henüz gidip alamadım yoğunluktan. Resmi olarak inşaat yapmayacak olsaydık bile elektrik bağlatma hakkımız var yani. Bizim durumumuzda buna gerek kalmayacak ama yine su kaynağımızın olmuş olması iyi bir şey. Kuyuya bağlatıığınız elektrikle ilgili bir kriter var, buraya 1 pompa ve 1-2 lamba harici bir şey bağlamamanız gerekiyor. İşte bu yüzden kuyuyu elektrik için kullanmayacağız.

Kuyudan biraz bahsetmiştim. Biz kazma ve 10 metreye kadar su çıkarma olasılığı üzerine yoğunlaştık ve başarılı olduk. Arazinin 2 yanından akarsu geçiyor, dağ eteğinde olduğu için yeraltı suyu sıkıntısı yok.

ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön