View Single Post
Eski 28-01-2020, 07:44   #107
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzunkum Mesajı Göster
Geçen sene bir kısmını viyollere her göze bir iki tohum ekmiştim, bir kısımını da (biber ve patlıcanlar) bu şekilde yapıp, gerçek yapraklar çıkınca her biri tek viyol gözüne almıştım.
Fidelerin ışığı az olduğundan evde gezdiriyorum, birkaç güne fide poşetlerine alacağım. Şaşırtırken biraz derine diksem uygun olurmu sizce?
İki yıldır aynı deneyimleri yaşıyorum. Deneyimliler su fazla dediği için azalttığım da oldu ama tohum çimlendirmede sorun yaşamaya başladım. Arasını bulamadım henüz.
Çimlendirmeyi kağıt havlu arasında ve poşet içinde yapmaya başladım. Çimlenme başladığında (7-10 gün sürüyor) toprak karışımına aktarıyorum. Yinede uzun boy sorunu oluyor. (Daha az) Gövde de ince oluyor. Işık hangi yönden gelirse o tarafa doğru dönen yapraklar nedeni ile düzenli olarak çeviriyorum ki gövde eğik olmasın. (Sonuçta sorun azalıyor ama var.)
Şaşırtma yaparken sadece yapraklar dışarıda kalacak şekilde, tüm gövdeyi toprağa gömüyorum. Sulama hatası yapmazsam düzelme oluyor ancak gövdedeki incelik sürüyor. Gerçek güneşi görmeden de düzelmiyor. (Sorunun özeti: Pencere camı ışığın mor ve kırmızı bölgelerini süzüyor. Bitkiye en gerekli bölgeleri.) Güneye bakan pencerede sürekli güneş altında büyütmeye çalıştığım fidelerde de ince uzun gövdeler oldu. Diğerlerinden iyiydiler, o kadar.
İki durumda da; günde birkaç kez fan kullanarak rüzgar taklidi yapmak gövde kalınlığını biraz arttırdı.
Şaşırttığım fideleri toprağa aktarırken; tekrar ilk yaprağa kadar toprağa gömüyorum. Büyümede sorun olmuyor. Yaprağa kadar toprağa gömmez isem, gövdenin doğrudan güneş ile büyüyen bölümleri kalın oluyor. İlk bölüm ince sonraki bölüm kalın görünüyor.
Hazır fidelerin gövde boyları da toprakta yetiştirdiklerimizden uzun oluyor. Onca takviye besin ve ilaçlara karşın uzun oluyorlar. Bu nedenle fazla önemsemiyorum.
Kolaylıklar diliyorum.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön