View Single Post
Eski 15-01-2020, 02:30   #230
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"nenem 20 yıldır yetiştiriyor", "köy domatesi" (hangi köyse) çok paylaşıldı. Arkasındaki bilginin desteklendiği az sayıdaki çeşidin dışındakilerin çoğunun ticari kökenli, gerçek isminin devam ettirilmeyip başka isim yakıştırmalarıyla bağlamından koparılmış çeşitler vs. olduğunu da müşahade ettik.

Bu yıl da var epeyce "köy" domatesi, mısırı, hıyarı.
Agaclar.net etkinliginin en sevdigim ozelligi Anatohum projesi dahilindeki yerli cesitler idi. Ben uzaktan takip eden kisilerdendim, bu sene birkac cesit Anatohum ben de ureteyim, elimde urettigim cesitlerin yerine onumuzdeki sene onlari ekeyim hevesiyle katildim etkinlige. Ancak bu sene neredeyse yok gibi Anatohum projesinde gecmis yillarda paylasilmis cesitler. Bu baglamda aslinda, yerel cesitlere, ozellikle de daha once paylasilmis, kokeni taihi ismi var olan cesitlerin paylasilmaya devam edilmesi gerektigine katiliyorum ben de.

Ama yabanci cesit korkusu da yasamaya gerek yok bence. Burada bu paylasima katilan cogu uyenin, tohum alirken mumkun mertebe izolasyona dikkat edip safligini saglamaya calistigini dusunuyorum. Veya buradaki edinilen yeni/yabanci cesitlerin tum yerel cesitleri riske atacak boyutta bir tehlike icermedigini de. Kaldi ki, bugun internete girdigimizde onlarca tohum sitesi cikiyor karsimiza, ticari olarak yabanci tohum satan. Ulasmak isteyen nereden isterse ulasabiliyor yani bunlara... Ayrica kesinlikle ticari hibrit tohumlara gore bin kat daha tercih nedenim olur, nereye ait olursa olsun atalik, 'open pollinated' tohumlar...

kaktüs Çevrimdışı   Başa Dön