View Single Post
Eski 01-10-2007, 13:45   #5
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Sevgili zenfree;

Ailem Mudanyalı, annem yıllardır köyden gelen ham zeytinleri çeşitli şekillerde hazırlardı. Sele zeytinini ise şu şekilde yapardı;

Ham gelen zeytinler bir leğende bir kat tuz bir kat zeytin olacak şekilde sıralanır ve karıştırılır. Annem eğer sele zeytini olmasını istiyorsanız tuzlanan zeytinin çuvala konulmasını söylerdi. Bidona konulan zeytin geç olur, çünki zeytinin suya akmaz. Ama çuvalda oldumu akar. Sonra bu çuval her gün aktarılır, yani çevrilerek zeytinlerin karışması sağlanır. Bu çok önemli eğer bu yapılmazsa zeytin küflenmeye başlar. 15 gün sonra zeytinin tadına bakılır eğer oldu ise bidonlara konulur. Zeytin olgunlaştıktan sonra çuvalda kalırsa kurumaya başlar. Zeytinleri bidona koyduğunda çok az sirke, limon suyu ve yağ koyabilirsin. Bu ayrı bir tad katıyor ve zeytinde hafif yumuşak bir tad verir.

Ailemden gerekli bilgileri ve diğer zeytin işleme tekniklerini zamanla buraya yazacağım. Ders notlarımı da inceleyeceğim...

Sevgiler


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 08-11-2010 saat 22:56
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön