View Single Post
Eski 24-12-2019, 23:58   #150
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben artık şu sonuca vardım ki her birimiz etkinlik kurallarından farklı şeyler anlıyoruz. Bu nasıl oluyor?

Şöyle yazıyor:
Alıntı:
Paylaşımcının kendisinin yetiştirmediği tohumlar,
Hibrid sebze tohumları,
Ne olduğu, çeşiti, nasıl yetiştirildiği tam olarak bilinmeyen tohumlar,
Karışık domates, karışık fasulye vb. çeşiti tam olarak bilinmeyen, ekenin yetiştiridiğinde ne çıkacağı belirli olmayan tohumlar,
Yetiştirilmesi, ücretsiz de olsa dağıtılması kanunlarca yasaklanmış veya kısıtlanmış bitkilere ait tohumlar
kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar.
Bu etkinlik kapsamında saf tohum, aynı türe ait kendinden başka bir çeşitten polen almadan yalnızca kendi poleniyle tozlaşan bitkiden alınan tohum oluyor.

Bunun dışında mutasyon, somatik mutasyon mümkündür. Kars'tan fasulyeyi İzmir'e getirip yetiştirirsiniz, toprak sıcaklığındaki farklılıktan ertesi sene tohum rengi değişir. Domates çiçeğini bohçalarsınız, bahçenizde arı faaliyeti yoğunsa ve stigma dışardaysa ağır bir arı bohçanın boşluğunu bulup içeri girer, başka çiçekten getirdiği polenle o çiçeği tozlar. Yine farklı iklimden getirdiğiniz tohumu bahçenize ekersiniz, sizin ikliminize uyum sağlarken meyve boyutu ve şekli değişir.

Bütün bunlar başka, Anadolu'nun bir köyünde köylülerin yüzyıllar boyu kendi yöntemleriyle saflığını koruyarak yetiştirdiği tohumu aynı türdeki birçok tohumla doldurduğunuz bahçenizde hiç bir izolasyon önlemi almadan yetiştirip çaprazlamanıza göz yummak ve buna türlü türlü bahaneler bulmak başka. Deneysel tohum ıslah çalışması yapıyorsak bunu bilmek isterim.

Köylülerin özenle koruduğu bir tohumu kasabadaki genişçe bahçesinde ya da büyük şehirdeki apartmanının arka bahçesinde özenle bozan yetiştiriciler saf tohum takası işine niye giriyor samimi şekilde anlamaya çalışıyorum. Tozlaması son derece kolay iki kabak çiçeğini elle tozlamak zor mu geliyor? Eğer bilgi eksikliği varsa nasıl yapıldığını göstermek için tekrar link verebiliriz ya da tekrar anlatabiliriz. Bilgi eksikliği mi vurdum duymazlık mı bunu anlamaya çalışıyorum.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön