View Single Post
Eski 19-12-2019, 20:59   #137
Musa Gündoğan
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 785
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Sayın Musa Gündoğan, etkinlikteki Girit Kabağı, Siyah Sakız Kabak, Sakız Kabak ve Spagetti Kabak adı altında paylaştığınız çeşitlerin hepsi de Cucurbita pepo ailesine ait kabaklardır ve her biri için de açıklama olarak Dağıtılacak tohumun saflığı: çok az bulunan kabaklardan birisi tedbir almaya gerek görülmedi. formları bozulmadı yazmışsınız. Bu kabak ailesi için izolasyon mesafesi olarak eğer saf tohum elde etmek istiyorsanız türe bağlı olarak en az 1000 - 1500 m mesafe bırakılması tavsiye edilmektedir. Özetle demek istediğim 400 m2 bahçe içerisinde bu söylediğiniz 4 çeşidi birbirleri ile hibritlenmeyecek şekilde üretmeniz maalesef mümkün değil. Sanırım formlarının bozulmadığını gördüğünüz için gönül rahatlığı ile paylaştınız. Fakat formlarının bozulması zaten sizin yetiştirdiğiniz ürünlerde değil, maalesef bu tohumu alacak olan kişilerin ektiği tohumların meyvelerinde yaşanacak, yani önümüzdeki sezon.
sevgili bahçedenn,
burada ben hibritlenme görmedim ve olmadığını düşünüyorum. ancak siz kesin hibritlenmiş derseniz seneye tekrar ekeceğim hibritlenip hibritlenmediğini de alenen görüp söylerim elbette. burada amacımız ömür boyu tohum saklamak değil aslına bakarsanız. tohumların hiçbirinin %100 saflıkta tohumlar olmadığını herkes bilir. yani siz ne kadar önlem alırsanız alın hibritlenme ya da mutasyon olma ihtimali her zaman vardır. dolayısıyla paylaşımın amacı denemek amaçlı yetiştirme ve tohumların geleceğini devam ettirmek. tohum formu seneye bozulursa dahi bunu yetiştiren kişiler ticari amaçlı yetiştirmedikleri için ellerinde yine güzel bir çeşit olacağı en azından garanti. siz benim 400 m2 de yetiştirdiğimi düşünüp kesin hibrit ben böyle yetiştiremem derseniz onu da anlayışla karşılarım elbette.

400 m2 de şu ana kadar yetiştirdiğim ve paylaştığım tohumların hiç birinde bir önceki seneden kaynaklı hiç bir form bozukluu ya da çeşit farklılığı olmadı. ama olmaz da demiyorum olursa da paylaşımın amacının bu nedenle daha verimli olabileceği kanaatindeyim. eğer ki yetiştirince form bozukluğunu söyleyen olursa ve o tohumu illa istiyorum derse önceki seneden kalanlardan gönderebilirim

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Başa Dön